Woordenboek
- Gebiedsdekkend uitvoeringsplan
- Deze plannen lijsten alle rioleringsprojecten op die nog op stapel staan in jouw gemeente en kennen er een prioriteit voor de uitvoering aan toe.
Bekijk de plannen op het geoloket zonering- en uitvoeringsplannen. - geleide emissie
- Geleide emissie: Een emissie afkomstig van een schoorsteen waarvoor bepaalde fysische kenmerken bestaan (ligging, afmetingen) en waarvan het debiet kan worden bepaald.
Niet-geleide emissie: voldoet niet aan één van deze kenmerken (ligging, afmetingen, debiet bepalen). - Gemeentelijke saneringsbijdrage
- De kost voor het afvoeren en inzamelen van het afvalwater via de riolering, aangerekend door je waterbedrijf.
- GEP
- Goed Ecologisch Potentieel
- Gescheiden stelsel
- Een riolering met één buis waar je enkel je afvalwater in mag lozen, en geen regenwater. Soms is ook een aparte buis voor de afvoer van regenwater voorzien.
- GGBI
- gewestelijke gemiddelde blootstellingsindex = 3-jaarsgemiddelde PM₂,₅-concentratie op stedelijke achtergrondplaatsen over heel Vlaanderen
- GOG
- Gecontroleerd overstromingsgebied
- Grootverbruiker
- Als je minstens 500 m³ water per jaar verbruikt. Je bent daardoor verplicht om jaarlijks vóór 15 maart een aangifte in te dienen bij de VMM.
- GWP
- Global warming potential. Hierbij wordt de toename van het broeikaseffect ten gevolge van een eenheidsemissie van een broeikasgas becijferd en gerelateerd aan dit van een eenheidsemissie CO2.
- GWW
- gebiedsgerichte werking voor water
- HBCD
- Hexabromocyclododecaan is een chemische verbinding, behorende tot de gebromeerde vlamvertragers.
- HCBz
- Hexachloorbenzeen is een aromatische chemische verbinding.
- Hoogwatergeul
- Een hoogwatergeul is een door mensen gemaakte aftakking van een rivier die in geval van een extreem hoge waterstand een deel van het water op een gecontroleerde manier afvoert.
- Hotspot
- Een gebied waar de VMM verhoogde concentraties van verontreinigde stoffen in de omgevingslucht meet.
- hydrologie
- De studie van water. Hydrologie onderzoekt de eigenschappen en het gedrag van water op en onder het aardoppervlak en in de atmosfeer.
- Hydromorfologie
- Structuurkwaliteit waterloop.
- hydronautstudies
- Studies die de bestaande rioleringsinfrastructuur in kaart brengen en die inzicht geven in de hydraulische werking of het fysische gedrag van de infrastructuur.
- IBA
- Individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater
- ICP-MS
- Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer. Een ICP-MS is een koppeling van een inductief gekoppeld plasma met een massaspectrometer. Met deze techniek is het mogelijk om metalen en sommige niet-metalen met een grote gevoeligheid te bepalen.
- Ijsvogelwanden
- Een aarden wand aan de waterloop waar de ijsvogel zich in kan nestelen.
- IMEC
- Interuniversitair Micro-electronicacentrum
- IMJV
- Integraal milieujaarverslag
- INBO
- Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
- Informatiedrempel
- De concentratie waarboven een kortstondige blootstelling een gezondheidsrisico voor bijzonder gevoelige bevolkingsgroepen inhoudt en waarbij actuele informatie over de concentraties aan de bevolking dient gegeven te worden.
- Interpolatie
- Voor de punten waarover men geen meetgegevens beschikt wordt op grond van de beschikbare meetgegevens een inschatting gemaakt.
- Invasieve exoot
- Planten, dieren of organismen die van nature niet voorkomen in onze regio en schadelijk zijn voor de natuur
- Ion
- Een elektrisch geladen atoom, molecuul of andere groep gebonden atomen. Een ion kan positief of negatief geladen zijn door respectievelijk een gebrek of een overschot aan een of meer elektronen. Een voorbeeld van een enkelvoudig ion is het chloride-ion (Cl-). Voorbeelden van samengestelde ionen zijn het ammonium-ion (NH4+) en het sulfaation (SO42–).
- IRCEL
- Intergewestelijke cel voor het leefmilieu
- Kleinverbruiker
- Als je minder dan 500 m³ water per jaar verbruikt.
- Knijpconstructie
- Constructie die de waterafvoer in een waterloop vertraagt en het water ophoudt.