Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Woordenboek

Woordenboek

Slibvang
Goed bereikbare plaatsen waar we de waterloop aanpassen zodat slib en zand er bezinkt. Hierdoor beperken we de ecologische impact en de kosten van slibruimingen.
Smog
Het woord smog komt oorspronkelijk van de woorden smoke en fog, of rook en mist. Tegenwoordig spreken we van smog als de lucht sterk verontreinigd is door minstens één van de volgende stoffen: ozon (O3), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NO2).
Zomersmog treedt op wanneer er op warme en zonnige dagen te veel ozon in de lucht hangt.
Wintersmog ontstaat als stoffen afkomstig van verkeer en industrie (fijn stof, roet, stikstofoxiden en zwaveloxiden) blijven hangen tijdens de winterperiode.
sponsstad
Een stad die regenwater absorbeert en vasthoudt zoals een spons, en er – bijvoorbeeld in periodes van droogte – gebruik van maakt. In plaats van regenwater af te voeren via rioleringssystemen en straatgoten, proberen sponssteden het regenwater te benutten op een manier die het milieu en de gemeenschap ten goede komt. Ze passen daarvoor de infrastructuur aan met onder andere bovengrondse en ondergrondse grachten, groene ruimtes en overstromingsbekkens. Kopenhagen is een bekend voorbeeld van een stad die de principes van een sponsstad toepast.
STEG
Stoom- en gascentrale, een elektriciteitscentrale waarbij twee turbines worden aangedreven. De eerste turbine is een gasturbine en wordt aangedreven door het verbranden van aardgas of door vergassing van steenkool en/of biomassa. De tweede turbine, de stoomturbine, wordt aangedreven door stoom die wordt verhit door de warmte van de gassen van de gasturbine.
street canyon
Smalle straten met hoge bebouwing. In deze straten worden de uitlaatgassen slechter verdund en kan de luchtvervuiling opstapelen.
Stroomdeflectoren
Kleine aanpassingen in de waterloop (bv. kleine eilandjes, boomstronken…) die zorgen voor meer variatie in stroomsnelheid. Hierdoor krijgt het waterleven (vissen, planten, insecten) meer kansen.
Stroomgebiedbeheerplan
Deze plannen bevatten maatregelen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren en om het overstromingsrisico te verminderen.
Telemetrisch
Meetapparatuur die beheersbaar en bestuurbaar is van op afstand.
Temperatuursinversie
Weersomstandigheid met weinig wind waarbij een warme luchtlaag boven koudere lucht dichter bij de grond ligt. Dat zorgt ervoor dat luchtverontreiniging niet weg kan en de concentraties verontreinigende stoffen oplopen.
Toxisch
giftig
Toxische equivalenten
Eenheid waarin de giftigheid van dioxineachtige verbindingen wordt uitgedrukt. Hiertoe wordt de giftigheid van elke dioxine vergeleken met de giftigste dioxine (2,3,7,8-TCDD) met behulp van toxicologische equivalentiefactoren (TEF). De concentratie van elke dioxine wordt dan vermenigvuldigd met deze relatieve giftigheid om ze bij elkaar te kunnen optellen.
Toxische equivalentie
Totale toxiciteit van een mengsel van dioxines en PCB’s.
Toxische equivalentiefactor
Eenheid waarmee verschillende dioxines en PCB's qua giftigheid met elkaar kunnen vergeleken worden.
Troposfeer
Atmosfeerlaag gelegen tussen het grondniveau en ongeveer 6 tot 16 km hoogte (afhankelijk van de meteorologische omstandigheden).
TSP
Totaal stof. Een mengsel van deeltjes van uiteenlopende samenstelling en afmetingen in de lucht. De deeltjes worden ingedeeld in fracties op basis van hun grootte, namelijk PM10, PM2,5, PM1 en PM0,1.
Typegebied
Naargelang hun ligging worden de meetplaatsen ingedeeld in 5 typegebieden: landelijk, voorstedelijk, stedelijk, verkeersgericht of industrieel. Per typegebied wordt er een gemiddelde berekend.
Uitvoeringsgraad
De verhouding van het totaal aantal huidige gerioleerde inwoners t.o.v. het aantal maximaal gerioleerde inwoners (als uitdrukking van de vordering van de uitbouw van het rioleringsstelsel binnen de gemeente).
vastrecht
Een vast bedrag op je waterfactuur, dat losstaat van je verbruik. Het wordt aangerekend per wooneenheid of per watermeter. In totaal betaal je daarvoor 100 euro per jaar excl. btw.
VEKA
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap
Verhang
Het verhang is het relatieve hoogteverschil over een traject binnen de waterloop. Dit wordt uitgedrukt in m/km. Bv. op een afstand van 1km is er een hoogteverschil van 4,5m.
Verkeersgericht
Typegebied gelegen nabij een locatie die gericht is op verkeer.
VITO
Vlaamse Instelling Technologisch Onderzoek
Vlaamse Veerkracht
De Vlaamse Veerkracht is een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse Regering om het economische en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen te herstellen en te versterken. Het plan zet onder meer in op het efficiënter maken van de overheid, digitale transformatie, verduurzamen en overheidsinvesteringen.
VLAGG
Vlaamse afstromingsgevoelige gebieden
VLAREL
Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu
VLAREM
Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning
VLM
Vlaamse Landmaatschappij
www.vlm.be
Voorzorgswaarde
Een veilig referentiewaarde, die aangeeft - op basis van de structuurkenmerken van de stof - vanaf wanneer een stof een gezondheidskundige impact zou kunnen hebben.
VOS
vluchtige organische stoffen
Vulkaniseren
Het behandelen van rubber door het te verhitten samen met zwavel om het vormvaster en elastischer te maken.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.