Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Waterbesparing en waterverbruik / Watervriendelijke tuin

Watervriendelijke tuin

Ontdek hoe jij je tuin watervriendelijk kunt maken. Zo beperk je wateroverlast bij hevige regenbuien, vul je het grondwater aan en heb je meer groen dat voor verkoeling zorgt.

Minder tegels, meer groen

Door minder bestrating in je tuin te leggen en meer planten te zetten, krijg je een grotere oppervlakte waar de regen langzaam in de bodem kan zakken. Waar je wel bestrating nodig hebt, kies je bij voorkeur voor brede voegen. Die zorgen ook voor afwatering ter plaatse, waardoor je geen gootje meer nodig hebt. Heb je voldoende groen in je tuin, dan kun je de bestrating ook direct laten afwateren in de tuin. Zo moet het regenwater niet worden afgevoerd via de riolering. Een groene tuin blijft bovendien koeler op hete zomerdagen. Hij heeft zo een dubbel klimaateffect.

Foto terras met brede voegen, zodat water kan infiltreren. Het water dat afstroomt infiltreert in de tuin.

Water bergen op een dak

Platte daken van een aanbouw, garage, carport of tuinhuis bieden opties om tijdelijk regenwater te bufferen. Misschien denk je meteen aan een groendak, maar het kan nog eenvoudiger. Maak een kleine drempel op je dak voor de ingang van de regenpijp. Hiermee houd je het water tijdelijk vast. Zodra het de rand bereikt, kan het water overlopen naar de regenpijp. Een laagje regenwater op het dak heeft een verkoelende werking in de zomer. Zorg natuurlijk wel eerst voor een degelijke, waterdichte dakbedekking.

Ligt er grind op je platte dak? Dan is het heel waarschijnlijk ook geschikt voor een eenvoudig sedumdak. Net als het grind zal het sedumdak de dakbedekking beschermen tegen uv-straling, maar het heeft een grotere buffercapaciteit. Het houdt regenwater dus langer vast dan grind.

Meer over groendaken

Regentonnen in alle maten

RegenwatertonRegenwater tijdelijk opslaan is ook een manier om ervoor te zorgen dat er minder water moet worden afgevoerd op piekmomenten. Dat water kan je dan in en rond de woning hergebruiken voor alle toepassingen waar je geen drinkwater voor nodig hebt.

Heb je net gebouwd of verbouwd, dan heb je misschien een grote regenwaterput onder de grond. Het regenwater kun je prima gebruiken voor het toilet en de wasmachine. Heb je geen tank, dan zijn er nog veel andere mogelijkheden om regenwater te verzamelen. Een heel eenvoudige oplossing is de regenton. Sommige regentonnen kun je aansluiten op eender welke regenpijp en er is enorm veel keuze in formaten, kleuren en opslagcapaciteit. Er zijn modellen die je als tuinafscheiding kunt gebruiken, waardoor ze een dubbele functie vervullen. Ze bestaan uit losse modules, die je aanpast aan de ruimte die je hebt en later eventueel kunt uitbreiden. Heel handig voor kleine tuinen. Gebruik het opgevangen regenwater om de tuin te begieten in droge periodes of voor je kamerplanten.

De regenpijp afkoppelen

Als het grondwaterniveau in je tuin het toelaat, kun je de regenpijp loskoppelen van de riolering en het regenwater opvangen in je eigen tuin. Zo zorg je ervoor dat er veel minder regen door de riolering verwerkt moet worden. Het principe is heel eenvoudig: een stukje boven de grond zaag je de regenpijp door en bevestig je een bocht. Nu stroomt het regenwater niet meer het putje, maar je tuin in. Om vochtproblemen te voorkomen is het wel belangrijk dat je het water wegleidt van je woning.

Nu moet je nog bedenken waar het regenwater naartoe kan en waar het langzaam in de grond kan zakken. Heb je zandgrond in de tuin, dan zakt het regenwater snel weg en is een kleine grindput of een moerasje al voldoende. Bij zwaardere grondsoorten en bij een hoog grondwaterpeil moet je extra bufferruimte voorzien. Dat kan met een regenwatervijver, een greppel of door gebruik te maken van infiltratiekratten. Dat laatste is een zeer technische oplossing. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde aannemer.

Meer informatie over infiltratietechnieken

Laat je inspireren!

Een watervriendelijke en pesticidenvrije tuin en groenaanleg gaan hand in hand. Alles start met een doordacht ontwerp. Op openbaar domein vind je heel wat voorbeelden. Bekijk hieronder welke voorbeeldprojecten in jouw buurt gerealiseerd werden.

Gebruik de lagen in de linkerbalk van de kaart om op terreintype te zoeken.

Problemen met de weergave van de kaart? Gebruik dan Chrome als webbrowser.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.