Stap 3: opzetten haalbaarheidsonderzoek
In de haalbaarheidsstudie wordt:
- op technisch vlak een conceptueel ontwerp van de installatie opgemaakt en ruimtelijk ingepast;
- op economisch vlak een cash-flow-berekening gemaakt van het project. Parameters als de netto-contante waarde, intern rendement en terugverdientijd laten toe om de businesscase te beoordelen.
Het resultaat wordt op vlak van techniek, ruimte, economie, EPB, emissies vergeleken tegenover enkele (duurzame) verwarmingsalternatieven.
Binnen het haalbaarheidsonderzoek worden de belangrijkste beïnvloedende factoren in rekening gebracht en de openstaande onzekerheden benoemd. Het is cruciaal dat er transparantie en overeenstemming heerst over de aannames van de studie tussen de stakeholders om later een gedragen beslissing te kunnen nemen.
Er wordt ook een eerste overzicht en toetsing gemaakt van mogelijke subsidiekanalen. Daarnaast is een volwaardige stakeholderanalyse aan de orde waarna de organisatorische en juridische facetten in kaart worden gebracht.
Wie doet wat?
- Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd door een extern aangesteld ingenieursbureau, eventueel samen met een business consultant.
- De rioolbeheerder levert operationele inzichten over de riolering. Er moet een eerste inschatting worden gemaakt over de impact van het riothermieproject op de afvalwaterstroom en achterliggende waterzuivering.
- De gebouwbeheerder of ontwikkelaar levert inzichten over het gebouwontwerp.
- De (lokale) overheid kan het onderzoek faciliteren/ (financieel) ondersteunen.
Welke instrumenten?
- Technisch-economische haalbaarheidsstudie
- Meetcampagne riolering (indien nodig)
- Volwaardige stakeholderanalyse
- Intentieovereenkomst
Resultaat/beslissing na afloop?
Er wordt principieel besloten of het project kan doorgaan. Hiervoor kan een intentieovereenkomst (IO) worden afgesloten. In deze IO worden de nodige operationele- en communicatieafspraken, randvoorwaarden en verwachtingen vastgelegd waaronder de projectcase verder onderzocht en uitgewerkt zal worden.