Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over riolering en waterzuivering.
Iedereen produceert afvalwater. Een goede verwerking van dat afvalwater is belangrijk voor het milieu en de volksgezondheid. Door klimaatverandering met meer extreme weersomstandigheden komen er vaker intense regenbuien voor die ertoe leiden dat er op korte tijd heel veel regenwater terechtkomt bij het afvalwater in de riolering. Kan de riolering dat water niet slikken, dan komt dat ongezuiverd afvalwater in straten, huizen en de natuur terecht. Met een efficiënt afvalwaterbeheer beschermen we onszelf en onze omgeving daartegen.
De Europese richtlijn stedelijk afvalwater dateert uit 1991 en was aan herziening toe. Voor het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad voerde de VMM de onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat mondde eind februari uit in een akkoord. Dat vormt de basis voor een nieuwe richtlijn om de waterkwaliteit in Europa de komende jaren sterk te verbeteren.
De Vlaamse Regering zet opnieuw stappen om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste. Het kent 10 miljoen euro steun toe aan 11 investeringsprojecten die meer water circulair gebruiken en minder water verbruiken. Ze verlagen zo de druk op ons kostbare grond- en oppervlaktewater. De projecten passen in het Vlaams klimaatadaptatieplan en de structurele verankering van de Blue Deal. De Vlaamse Milieumaatschappij coördineert het steunprogramma.
Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir investeert 122 miljoen euro in maar liefst 183 rioleringsprojecten over heel Vlaanderen. De financiële steun is vooral gericht om de waterkwaliteit in Vlaanderen zo snel mogelijk te verbeteren
Voor ongeveer 50.000 km (98%) van de rioleringen in Vlaanderen is de voorbije jaren een risico-inschatting gebeurd in het kader van het asset management riolering. Gemeentebesturen en rioolbeheerders gingen daarvoor na welke rioleringen de grootste kans op falen lopen en waar de schade het grootst zou zijn. Op basis van die inschatting zullen ze de komende jaren in totaal meer dan 100.000 inspecties via rioolputten uitvoeren en 2000 km riolering met een rijdende camera inspecteren. Via een dashboard kunnen de gemeenten nu ook beter hun doelstellingen monitoren.
Met middelen van het Vlaams klimaatadaptatieplan beslist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om bedrijven, gemeenten en organisaties dit jaar te helpen om meer water circulair te gebruiken en op die manier ook minder water te verbruiken. Ze lanceert een projectoproep. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen.
Eind 2022 gaf de Vlaamse Regering investeringssteun aan vijf bedrijven die projecten opzetten om gezuiverd rioolwater (effluent) opnieuw te gebruiken. Nu belandt rioolwater dat door een RWZI wordt gezuiverd weer in onze waterlopen. Daar vloeit het weg. De bedrijven experimenteren met innovatieve processen om dit gezuiverd rioolwater toch te gaan gebruiken, i.p.v. grond- en oppervlaktewater. Een oplossing voor onze waterschaarste.
Grotere regenwaterputten en meer water dat moet infiltreren: het is één van de vele maatregelen waarmee Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir Vlaanderen beter wil wapenen tegen de droogte en mensen thuis over voldoende water wil laten beschikken. Opvallend: ook het openbaar domein ontspringt niet langer de dans.
Eind vorig jaar kende de Vlaamse Regering investeringssteun toe aan 11 nieuwe proeftuinen droogte. Het gaat telkens over samenwerkingen tussen meerdere partners die waterstromen uitwisselen en zichzelf beter beschermen tegen droogte en waterschaarste. Het steunprogramma komt tot stand dankzij de extra middelen die Europa ter beschikking stelt voor de Blue Deal.