Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Riolering en waterzuivering / Gemeentelijke saneringsverplichting

Gemeentelijke saneringsverplichting

Het besluit van de Vlaamse Regering over de invulling van de gemeentelijke saneringsverplichting legt openbare dienstverplichtingen op aan gemeentelijke rioolbeheerders.

Wat houdt het besluit in?

Het doel van het besluit is een flexibele, maar ook efficiënte en resultaatgerichte invulling van de gemeentelijke saneringsverplichting.

Daarom legt het openbare dienstverplichtingen vast voor:

  • de verdere uitbouw en optimalisatie van het gemeentelijke rioleringsnet i.f.v. de doelstellingen van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027
  • het goede beheer van het rioleringsnet, met een verankering van het asset management en een structurele aanpak van overstorten.

Rioolbeheerders zullen ook een meerjarenplan moeten opmaken, gekoppeld aan de cyclus voor de opmaak van de gemeentelijke begroting en afgestemd op de investeringsagenda's van andere beheerders van het openbaar domein (bv. Agentschap Wegen en Verkeer, de Lijn ...). 

Raadpleeg het besluit gemeentelijke saneringsverplichting (BS 8 april 2024) »

Inhoud en gevolgen

Specialisten van AquaFlanders, Vlario, VMM en VVSG lichten de inhoud en de gevolgen van het besluit toe in twee webinars voor:

Richtlijnen gemeentelijke saneringsverplichting

De VMM is verantwoordelijk voor het opstellen van richtlijnen voor de uitvoering van de gemeentelijke saneringsverplichting. Onderstaande richtlijnen en modeldocumenten kwamen tot stand in nauw overleg met de sector. In het overleg zijn de waterbedrijven, de rioolbeheerders, de gemeenten, VLARIO, VVSG en AquaFlanders vertegenwoordigd.

Overeenkomst overdracht gemeentelijke saneringsverplichting (art. 5)

De exploitant van het openbaar waterdistributienetwerk kan de uitvoering van de gemeentelijke saneringsverplichting overlaten aan een derde partij. De exploitant moet dan een overeenkomst met die partij afsluiten.

De VMM stelt hiervoor een modelovereenkomst ter beschikking. De overeenkomst tussen de exploitant en een derde partij moet in samenspraak met de gemeente gesloten worden. Ze bevat minstens de elementen die zijn opgenomen in deze modelovereenkomst:

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.