Vernattingswerken aan het Schulensbroek
In het verleden werd gekozen om het opgevangen water via grachten en een pompgemaal zo snel mogelijk af te voeren. Met de steeds warmere en drogere zomers heeft dit nefaste gevolgen heeft op de watergebonden flora en fauna.
Natuurlijke waterberging verbeteren
Over een lengte van ca. 6 kilometer herstellen we daarom de waterlopen en grachten terug in hun originele staat. Zo vergroten we de natuurlijke capaciteit om water vast te houden in het gebied, waardoor het grondwaterpeil stijgt en we beter gewapend zijn tegen langdurige droogte.
Binnen deze werken worden de oevers langs het Snijken afgeschuind tot een plasberm met moerasvegetatie. De zijgrachten krijgen natuurlijke mondingen en overbodige betonnen structuren zoals kokerbruggen worden verwijderd.
De oorspronkelijke afwatering wordt ook hersteld. Zo wordt de stroomrichting van het Snijken omgekeerd zodat water opnieuw door het Schulensbroek kan stromen, in plaats van af te voeren via het pompgemaal.
Ecologische meerwaarde
Ook de beschermde watergebonden flora en fauna zoals de modderkruiper krijgt hiermee nieuwe overlevingskansen. Daarnaast worden er een aantal poelen uitgegraven en hagen, houtkanten en knotbomenrijen aangeplant.
Een bijkomend voordeel is dat de pompinstallatie minder draait. Dit levert een belangrijke energiebesparing op en zal ook een positieve invloed hebben op de vissen.
Waar werken we?
De meeste werken vinden plaats langs de zuidkant van de dijk tussen binnen- en buitenbekken. Momenteel wordt de werkzone vrijgemaakt van draadafsluitingen en begroeiing. De eigenlijke grondwerken zullen bij drogere weersomstandigheden later in het voorjaar en in de loop van de zomer uitgevoerd worden.
Naarmate de werken vorderen, kunnen er tijdelijke omleidingen voor wandelpaden voorzien worden.