12600 aanplantingen om leefgebieden Schulensbroek te verbeteren
In de omgeving van het Schulensbroek zijn de voorbije weken een 100-tal kleine landschapselementen zoals hagen, houtkanten, struweel, kleine bosjes en knotbomenrijen aangeplant. In totaal kwam dit op 12.600 stuks plantgoed, verspreid over 17 soorten inheemse bomen en heesters. Deze landschapselementen zijn gericht aangeplant om het leefgebied van beschermde soorten te verbeteren.
Leefgebied van de Grauwe Klauwier
Een groot deel van de aanplant bestaat uit eenstijlige meidoorn en sleedoorn. Dit soort doornige struiken maakt een belangrijk deel uit van de biotoop van de Grauwe klauwier. Dit is een typische vogelsoort van kleinschalige landschappen met structuurrijke graslanden en hagen. Dankzij gerichte beheermaatregelen van afgelopen jaren doet de Grauwe klauwier het gelukkig weer beter in het Schulensbroek. Heel wat andere vogels en insecten zullen eveneens van deze houtkanten profiteren.
Migrerende beestjes helpen overbruggen
Ter hoogte van het Gulkerveld zijn 54 nieuwe knotwilgen gepoot. Later in 2022 komen hier ook nog 7 nieuwe poelen voor kamsalamander.
Deze soort is verdwenen uit het Schulensbroek, maar komt in de buurt nog voor. Knotbomenrijen, hagen en ruigere perceelranden vormen onder andere corridors in het landschap waarlangs kamsalamanders kunnen migreren tussen hun overwinteringsgebieden en voortplantingspoelen. Hopelijk voelt de kamsalamander zich binnenkort weer thuis in het Schulensbroek.
Ook steenuiltjes en vleermuizen profiteren op termijn van knotwilgen, er komen namelijk al vrij snel gaten en spleten in de stammen van knotwilgen.