Herinrichtingwerken Schulensmeer afgerond
De herinrichtingswerken van het Schulensmeer zijn afgerond. Op de luchtfoto’s zie je dat de eilandjes stilaan met riet beginnen te begroeien.
De herinrichtingswerken van het Schulensmeer zijn afgerond. Op de luchtfoto’s zie je dat de eilandjes stilaan met riet beginnen te begroeien.
Aan het Schulensmeer naderen we we stilaan de afronding van de herinrichtingswerken. Door de lage stand van het meer is het geulenpatroon prachtig zichtbaar vanuit de lucht.
Binnen het Life-Delta project werkten we de afgelopen weken in en rond het Schulenbroek om leefgebieden van bedreigde soorten te behouden en beschermen.
Het Schulensbroek kampt met structurele verdroging. Daarom werken we binnen het LIFE Delta project momenteel aan de vernatting van het gebied. De voorbereidende werken zijn net gestart.
De herinrichting van het Schulensmeer is volop zichtbaar.
De werken voor de vishengelinfrastructuur en de vispaaigracht ten noorden van het meer werden deze week afgerond. Deze zone is vanaf nu terug volledig toegankelijk
Het waterniveau in het meer is na de overvloedige regenval van juli vulling voldoende gezakt om de herinrichtingswerken terug op te starten.
Door de hevige regenval van de voorbije periode is het wachtbekken aan het Schulensmeer voor ¾ gevuld.
De herinrichtingswerken aan het Schulensmeer vlotten goed. De werken kunnen vermoedelijk dit najaar afgerond worden
Goed nieuws: na enkele jaren afwezigheid zijn er opnieuw nestgangen van overzwaluwen gespot aan het Schulensmeer.
De zandvang heeft nu opnieuw een waterdiepte van bijna 5 meter. Hierdoor kan er terug efficiënter sediment worden afgevangen dat bij overstromingen wordt meegevoerd door de Demer. Op die manier vermijden we de volgende jaren(?) een vertroebeling en egale verondieping van de rest van het Schulensmeer.
Deze week startte de aannemer met het uitgraven van de vispaaigracht ten noordoosten van het meer. Het plan is om vanuit deze vijver een 800 meter lange gracht aan te leggen, tot aan de jeugdhengelvijver ter hoogte van ’t Vloot.
Deze week komt de baggerinstallatie op de werf. Met deze drijvende installatie verdiepen we de zandvang tot haar oorspronkelijke diepte van 5 meter. Zo kan ze haar essentiële rol blijven vervullen: sediment (vooral zand en leem) opvangen dat meekomt met het overstromingswater uit de Demer.
Aan de noordelijke oever van het Schulensmeer zijn intussen de merktekens voor de hengelvoorzieningen aangebracht.
Momenteel zijn er grondwerken bezig ter hoogte van het groot eiland. Hierbij vormt zich schuim, dat met de wind wordt meegevoerd richting de noordelijke oever ter hoogte van ’t Vloot.
Bij de aanleg van het Schulensmeer werden twee eilanden aangelegd: een groot en een klein. Het grote eiland wordt binnenkort ingericht om deel uit te maken van een uitgestrekte rietmoeraszone. Om het eiland bereikbaar te maken leggen we momenteel een dijk aan.
Voor een gezond onderwatermilieu in het Schulensmeer verzetten we hemel en aarde, maar vooral heel veel zand. Door het uitbaggeren tot haar oorspronkelijke diepte zal de zandvang weer optimaal functioneren.
Aan onze werken bij het Schulensmeer zijn archeologen volop aan de slag met landschappelijk bodemonderzoek. Hierin worden geschikte locaties opgespoord via manuele boringen en sleuvenonderzoek met een kraan
De voorbije zomer installeerden we al een automatische meetsonde om de waterkwaliteit in de gaten te houden. Maar onze collega's gaan ook gewoon zelf te water om manuele metingen te doen. De resultaten zijn perfect normaal voor deze periode van het jaar.
Je hebt het misschien al gemerkt: de afgelopen dagen hebben we het waterpeil van het Schulensmeer lichtjes laten dalen. Binnenkort starten immers de grondwerken voor de aanleg van het rietmoeras.
De oorspronkelijke natte natuur van het Schulensmeer raakte bedolven onder tonnen zand door zandwinningswerken in de jaren ’80. Het afgraven van deze zanddepots is essentieel voor het herstel ervan.
Van 1 tot 16 oktober voert de aannemer de voorbereidende werkzaamheden uit voor de herinrichting van het Schulensmeer
De Vlaamse Milieumaatschappij is gestart met de ecologische herinrichting van het Schulensmeer. Er vinden ingrijpende graafwerken plaats om het onderwatermilieu te verbeteren en het leefgebied van moeras- en weidevogels te herstellen. Ook het waterbergende vermogen neemt hierdoor toe. De werken gebeuren binnen het Europese LIFE Delta project en eindigen in 2022.
De VMM coördineert het integraal waterbeleid. Ze volgt de toestand van de watersystemen op, beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie en het grondwater, plant en houdt toezicht op de zuiveringsinfrastructuur en ontwikkelt beleidsinstrumenten om de gewenste milieudoelstellingen voor water te bereiken.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.