Copernicus: Europa’s revolutionaire aardobservatie
Copernicus: wat en waarom?
Hoe meer we weten over het milieu, hoe beter we onze planeet en het veranderende klimaat begrijpen. Nog belangrijker is om te weten hoe deze veranderingen ons dagelijks leven beïnvloeden. Copernicus is een Europees programma dat onze aarde monitort. Het verzamelt betrouwbare en up-to-date informatie uit een complex geheel aan systemen zoals satellieten en in-situ componenten zoals grondstations, lucht- en maritieme sensoren. Deze gegevens worden verwerkt en stellen kostbare informatie ter beschikking over hoeveel procent van het aardoppervlak in gebruik is, over de evolutie van de vegetatie en de watercyclus, maar verzamelt ook informatie over windsnelheden en golven voor de scheepvaart.
Doel van het Copernicus-programma
Het doel van het programma is om:
- de Europese aardobservatie te stroomlijnen,
- de besluitvorming bij te staan van publieke en particuliere instanties in Europa,
- onderzoek te steunen.
Op die manier levert Copernicus heel wat nuttige informatie aan voor onder andere bosbeheer en ruimtelijke ordening in Europa.
Copernicus in Europa
De Europese commissie coördineert en beheert het Copernicus-programma. Het European Space Agency neemt de observatie-infrastructuur voor zijn rekening. Het Europees Milieuagentschap staat in voor het beheer van de in situ componenten zoals de grondstations.
Projectpartners
Europese Commissie, European Space Agency, EUMETSAT, ECMWF, EEA, Mercator Océan, EU SatCen, EMSA (European Maritime Safety Agency), Frontex.