Dronebeelden wateroverlast Kalmthout 20/06/2019
Woensdagavond zijn er tot ’s avonds laat dronebeelden gemaakt van de wateroverlast in de omgeving van Kalmthout.
Woensdagavond zijn er tot ’s avonds laat dronebeelden gemaakt van de wateroverlast in de omgeving van Kalmthout.
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
Sla met minstens drie bedrijven de handen in mekaar om je beter te wapenen tegen droogte en je maakt kans op een projectsubsidie tot 75% van je investeringsbedrag. Indienen kan tot en met 12 april 2019 bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
Regent het in Vlaanderen? Dan kan je op de voet volgen waar er hoeveel valt via www.waterinfo.be. Wil je die real-time-gegevens gebruiken? Dat kan vanaf nu, dankzij een nieuwe webdienst die de neerslagintensiteit als open data aanbiedt.
Op 17 september is de VMM gestart met slibruimingswerken op de Aa in Kasterlee en Lille. De slibruiming is nodig omdat de waterloop op verschillende plaatsen verzand is.
In mei was er op veel plaatsen wateroverlast door hevig onweer. Door drones in te zetten, heeft de VMM op enkele plaatsen die wateroverlast in kaart kunnen brengen. Daaruit blijkt dat onze computermodellen de omvang van de wateroverlast zeer goed voorspellen.
Surf je wel eens naar waterinfo.be? Dan willen we graag jouw ervaring horen. Vul onze korte bevraging in zodat we waterinfo.be beter kunnen maken.
De regenzone van woensdagavond was op veel plaatsen redelijk intens en zorgde voor maximale neerslaghoeveelheden van ongeveer 28mm (regio Gent). Vooral in Oost- en West-Vlaanderen zorgde dit in (in combinatie met de smeltende sneeuw) voor sterke peilstijgingen van de onbevaarbare waterlopen met uitgebreide niet-kritieke overstromingen van akkers en weilanden als gevolg. Verschillende van onze wachtbekkens zijn (gedeeltelijk) gevuld of nog aan het vullen (vooral in Oost-Vlaanderen).
In Beringen en Lummen hebben we over een afstand van 2,5km maar liefst 30 meanders hersteld, waardoor de Zwarte Beek weer kronkelt als vanouds. Ook twee vismigratieknelpunten zijn opgelost zodat zeldzame beekvissen weer opwaarts kunnen migreren.
De VMM is gestart met de bouw van een gecontroleerd overstromingsgebied om Sint-Michiels Brugge beter te beschermen tegen overstromingen. Tegen eind 2018 kan het GOG in gebruik worden genomen.
De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.