Overzicht van het meest recente nieuws over de aanpak van overstromingen.
In het participatieproject van de Zwalmbeek in Oost-Vlaanderen zoeken de waterbeheerders samen met de lokale besturen en de inwoners naar concrete maatregelen om o.a. schade door overstromingen te voorkomen of te beperken. Omdat samenkomen even niet meer kan, krijgen de deelnemers nu via filmpjes de stand van zaken over het project mee.
In november kregen we een eerder geringe hoeveelheid neerslag. Die zorgt er voor dat de freatische grondwaterstanden momenteel wel stijgen, maar ook dat die stijging trager verloopt dan normaal. Op 85% van de meetlocaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel dan de huidige. Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen stijgen normaal in het najaar, toch is dat momenteel maar op 1/3 van de meetlocaties het geval.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt opnieuw 4 miljoen euro vrij voor innovatieve projecten die waterschaarste in Vlaanderen te lijf gaan. Samenwerkingsverbanden van minstens drie bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen tot uiterlijk 30 september 2020 een projectsubsidie aanvragen bij de VMM. Deze oproep is onderdeel van de Blue Deal die de Vlaamse Regering in juli, op initiatief van minister Demir, goedkeurde.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de problemen met water in landelijke gebieden samen aanpakken met landbouwers en andere spelers in de open ruimte. Met het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap’ investeert Demir de komende jaren 5,75 miljoen euro in verschillende waterinitiatieven.
Niemand in Vlaanderen is echt verrast dat er zich opnieuw een droge zomer aankondigt. Het is nochtans zeer uitzonderlijk dat de vorige drie zomers droog waren (daarvoor was het van 1976 geleden). Door de klimaatverandering zal dit een blijvend fenomeen zijn, en daarom zet de VMM, samen met partners en de betrokken sectoren, alle zeilen bij om Vlaanderen te wapenen tegen droogte. Hoe pakken we het aan?
Wat zijn de krijtlijnen voor een krachtiger waterbeleid in de periode 2020-2025 en met welke knelpunten moeten we daarbij rekening houden? Dat staat in de nieuwe waterbeleidsnota die op 3 april door de Vlaamse Regering is vastgelegd.
Door de recente zware overstromingen is er nu een gebrek aan zuurstof in de waterlopen in het Demer- en Dijlebekken, met heel wat vissterfte tot gevolg. Een combinatie van het overstorten van ongezuiverd rioolwater en afgestorven organisch materiaal in de overstroomde gebieden en wachtbekkens zorgt ervoor dat de waterkwaliteit sterk achteruit gaat. De lokale hulpdiensten, provinciale en Vlaamse waterbeheerders en diensten zijn op het terrein actief om verdere schade aan de waterlopen te beperken. De waterkwaliteit wordt 24/24 op 9 locaties opgevolgd.
Begin maart zorgde de aanhoudende regen op verschillende plaatsen voor wateroverlast in Vlaanderen. Het aantal getroffen woningen bleef gelukkig beperkt. Dat is mede te danken aan de gecontroleerde overstromingsgebieden. In totaal borg de VMM tijdelijk 11.500.000m³ water in 42 overstromingsgebieden (ofwel 1m water hoog op 2.300 voetbalvelden). Daardoor werd de waterschade beperkt in onder meer Ieper, Stevoort, Halen, Diest en Aarschot.
Overstromingen of droogte zijn geen onbekende fenomenen meer, ook niet voor de Heulebeek. Om waterschaarste, wateroverlast en de waterkwaliteit nu en in de toekomst aan te pakken in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke start de Vlaamse Milieumaatschappij samen met de deelnemende partners een project in het stroomgebied van de Heulebeek. Daarvoor ondertekenden de partners vandaag het charter "Samen naar een Riviercontract voor het stroomgebied van de Heulebeek".
Veel rivieren in Vlaanderen zorgden in het verleden al voor overstromingen. Dat geldt ook voor de Dommel. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen. Toch blijft de kans op wateroverlast bestaan.
Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in de gemeenten Lommel, Peer, Hechtel-Eksel en Pelt? En zijn we klaar voor de toekomst?