Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Overstromingen / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws over de aanpak van overstromingen.

Twee jaar na de grote wateroverlast: waar staan we?

Exact twee jaar geleden vielen niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen extreme neerslaghoeveelheden. Het volledige Demerbekken en grote delen van het Maas- en Dijlebekken kregen de meeste regen te verwerken. Onder meer in Voeren en omgeving was de situatie dramatisch. De wateroverlast, ondergelopen huizen, schade aan gebouwen en wegen, … zijn niet vergeten. Intussen zijn heel wat werken gestart of uitgevoerd en maatregelen genomen. Tijd om een balans op te maken.

Lees verder...

Onthardingsinitiatief ‘De Grote Opkuis’ herstelt vallei Kleine Nete

Begin juni startten de sloopwerken van allerlei constructies en verhardingen in Geel, Kasterlee, Nijlen en Olen. Het is de eerste fase van ‘De Grote Opkuis’, een onthardingsinitiatief van de gebiedscoalitie Kleine Nete, onderdeel van een strategisch project ‘Meer veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’. De VMM coördineert de werken, al 5 deelpartners gingen aan de slag.

Lees verder...

Freatische grondwaterstanden dalen tegenover vorige maand

Na een verbetering in januari stelt de VMM nu een daling van het freatische grondwater vast. Op 5 maart vertoonde 82% van de meetplaatsen een lage (29%) tot zeer lage (53%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Begin februari ging dat maar om 37% van de meetplaatsen. Ook de 14-daags gemiddelde debieten van onze waterlopen dalen t.o.v. een maand geleden. Terwijl er begin februari nog op 60% van de locaties lage tot zeer lage 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar werden gemeten, gaat het nu over 91% van de meetplaatsen.

Lees verder...

Grondwater gestegen in driekwart van de meetplaatsen

Uit nieuwe metingen en berekeningen blijkt dat het freatische grondwater in Vlaanderen de voorbije maand op veel plaatsen gestegen is. Daardoor is er in 42% van de meetplaatsen een normale grondwaterstand en in 21% van de meetplaatsen zelfs een hoge tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

VMM start nieuwe Blue Deal-projecten op

In 2023 gaat de strijd tegen droogte en waterschaarste in Vlaanderen verder. De Blue Deal, het ambitieuze antwoord van de Vlaamse Regering in die strijd, gaat haar derde levensjaar in. Ook de VMM werkt hieraan mee. Zo starten er bij het begin van 2023 vier nieuwe waterloopprojecten op die water meer ruimte geven en het overstromingsrisico in de omgeving verlagen.

Lees verder...

Maak kennis met 11 nieuwe Proeftuinen droogte

Eind vorig jaar kende de Vlaamse Regering investeringssteun toe aan 11 nieuwe proeftuinen droogte. Het gaat telkens over samenwerkingen tussen meerdere partners die waterstromen uitwisselen en zichzelf beter beschermen tegen droogte en waterschaarste. Het steunprogramma komt tot stand dankzij de extra middelen die Europa ter beschikking stelt voor de Blue Deal.

Lees verder...

Digitale metingen om waterkwaliteit te verbeteren: de Aa als voorbeeld

Sinds 2021 meet de VMM continu de waterkwaliteit op de Aa met digitale meetsensoren. De waterkwaliteit is vooral tijdens de zomermaanden nog ondermaats, vooral tijdens regenweer, mogelijk veroorzaakt door overstortwerking. Met die meetresultaten maakt de VMM samen met verschillende partners werk van een betere waterkwaliteit van de Aa. Die engagementen liggen nu vast in een charter.

Lees verder...

Impact van klimaatverandering tot op wijkniveau

Op 9 december 2022 lanceerde de VMM nieuwe tools in het Klimaatportaal. Met de IMPACT-tool zie je de invloed van klimaatverandering op grondwater en de hittestress o.b.v. gevoelstemperatuur. Je kan nu inzoomen op wijkniveau en het is gemakkelijker om kaartbeelden te combineren en te delen, en data te downloaden. Je kan ook een overzichtelijke kaartencatalogus raadplegen.

Lees verder...

Peilbesluit helpt water beter vasthouden

Een doelstelling in de Blue Deal is "water beter vasthouden”. Nieuw instrument “peilbesluit” zal daarbij helpen in vlakke gebieden. Daarmee worden de peildoelstellingen onderbouwd en juridisch bindend gemaakt. Met een goed peilbeheer pakken we verdroging aan en houden we het water zoveel mogelijk vast, rekening houdende met de noden in een gebied.

Lees verder...

Slibruiming sedimentvang Zuunbeek

In Sint-Pieters-Leeuw is de ruiming van de sedimentvang van de Zuunbeek gestart. De sedimentvang is een verbreding van de Zuunbeek waar het sediment dat de beek afvoert van stroomopwaarts gelegen gebieden bezinkt. Zo hoeft de VMM maar op één plaats slib te ruimen in plaats van het ganse afwaartse traject.

Lees verder...

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.

» Over VMM

Waterinfo.be is de portaalwebsite van de Vlaamse waterbeheerders. Je vindt er alle actuele waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.