Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
De VMM lanceerde in 2013 een pilootproject rond preventieve maatregelen aan woningen en gebouwen om ze beter te beschermen tegen overstromingen. 85 woningen in Beersel en Sint-Genesius-Rode zijn onderzocht en kregen een reeks maatregelen op maat voorgesteld. De resultaten zijn op 23 mei aan de deelnemers voorgesteld op een infomarkt in Beersel.
Nog tot 15 juli 2015 kan de jaarlijkse bevraging over de gemeentelijke sanering ingevuld worden. Zowel de financiële als de ecologische aspecten van het gemeentelijke rioolbeheer worden daarbij bevraagd. De rioolbeheerders hebben dus nog een maand de tijd om de bevraging online in te vullen. De resultaten van de vorige bevraging (2014 over 2013) zijn ondertussen gepubliceerd.
Op 3 april werd het besluit milieukwaliteitsnormen voor de eerste maal principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Daarmee zal de Europese richtlijn 2013/39/EG omgezet worden naar Vlaamse regelgeving, wat onder meer zal leiden tot de introductie van een aandachtstoffenlijst en bijkomende monitoring van een aantal hormonen, antibiotica en neonicotinoïden.
De grondwaterstandindicator is vernieuwd en uitgebreid met een voorspelling. De indicator geeft voortaan ook weer waar we in Vlaanderen de volgende maand zeer hoge of lage grondwaterstanden verwachten.
Voor het eerst heeft de VMM de aanwezigheid van drie neonicotinoïden in de Vlaamse waterlopen gemeten. Uit de resultaten blijkt dat van de drie gemeten stoffen er twee frequent en vaak in te hoge concentraties voorkomen.
In de zomer van 2013 bleken de waterplanten (macrofyten) in de Grote Nete verdwenen. Het ging om een aanzienlijk traject vanaf het Albertkanaal ter hoogte van Geel-Stelen tot de samenvloeiing met de Kleine Nete. Het onderzoek van de VMM leverde geen duidelijke oorzaak op.
Het leertraject RIO-Leren van de VMM brengt gemeentebesturen en gemeentelijke rioolbeheerders samen met als doel de kostenefficiëntie van het rioolbeheer te optimaliseren via de overdracht van goede praktijken.
Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oudenaarde en de gemeente Maarkedal werkt de VMM aan een riviercontract voor de Maarkebeek. Het riviercontract bestaat uit maatregelen die het overstromingsrisico in dit stroomgebied moeten verminderen.
In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraanwater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraanwater en zo onze gezondheid schaden. De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om loden leidingen te vervangen.
De VMM heeft een nieuw wachtbekken aangelegd aan de Moenebroekbeek in Lierde. Op donderdag 11 juni is het nieuwe wachtbekken officieel geopend door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.