Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
In de Bosbeek in Opglabbeek is een bever zeer actief. Zijn dam doet het waterpeil stijgen. Een rattenbestrijder van de VMM zal nu een sifon plaatsen waardoor het water kan blijven doorstromen én de bever zijn dam terug zonder problemen kan dichten.
In het Koning Boudewijnstadion hebben we meestal alleen oog voor de spelers op het veld. Maar vandaag waren alle ogen gericht op het veld zelf: die perfecte grasmat, hoe doe je dat? En vooral: hoe doe je dat pesticidenvrij? Ook VMM gaf er informatie en praktisch advies.
Gebruik je regenwater om te poetsen of het toilet door te spoelen? Dat is slim, want regenwater is goed voor het milieu én je waterfactuur. Maar regenwater is geen drinkwater: het is niet geschikt om mee te koken of te douchen. Daarom moet je regenwater en kraanwater altijd apart houden. De campagne ‘Gezond water, ook jouw zorg’ onderstreept het belang van veilige waterleidingen in huis.
Hoe evolueert de waterkwaliteit in Vlaanderen? Wat zijn de bronnen van waterverontreiniging? In het Jaarverslag Water 2014 krijg je daarvan een overzicht. Het is gebaseerd op de verschillende metingen van de VMM in 2014.
In overleg met de rioleringssector is een nieuwe standaard voor de uitwisseling van rioleringsgegevens vastgelegd. Daarmee kan de VMM een nieuwe gebiedsdekkende en gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen opbouwen, in medebeheer van de steden, de gemeenten en de rioolbeheerders.
De VMM voert heel wat werken aan haar waterlopen uit. Op dit ogenblik zijn we onder meer aan de slag op de Poekebeek, de Warmbeek, de IJse, de Jeker en de Aa
Via de integrale waterfactuur betalen gezinnen en bedrijven voor het leveren van leidingwater en voor de opvang, het transport en de zuivering van het afvalwater. Voor de bedrijven en landbouwers wordt daarbij rekening gehouden met de geloosde vervuiling. Op die manier wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ toegepast.
In welke mate is de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De antwoorden op deze vragen lees je in het MIRA Klimaatrapport 2015, dat werd samengesteld in samenwerking met experten van de KU Leuven, VITO en het KMI.
Hoeveel water hebben de negen Vlaamse watermaatschappijen gewonnen, geproduceerd, geleverd en verbruikt in 2014? Het antwoord vind je in het nieuwe rapport Drinkwaterbalans voor Vlaanderen.
De nieuwe werkgroep in het leertraject Rio-Leren focust zich de komende maanden op de werking en de kostprijs van de controle van aannemers en het werftoezicht.