Wateroverlast in Limburg en de Kempen
Woensdagavond laat en vannacht is zeer veel neerslag gevallen in Limburg. In het Demer- en Maasbekken is zo’n 40 liter per m² gevallen. Dit zorgde voor lokale wateroverlast.
Woensdagavond laat en vannacht is zeer veel neerslag gevallen in Limburg. In het Demer- en Maasbekken is zo’n 40 liter per m² gevallen. Dit zorgde voor lokale wateroverlast.
De toestand op de onbevaarbare waterlopen is bijna genormaliseerd, met uitzondering van de Heulebeek in de regio Kortrijk. Woensdagnacht en donderdagochtend wordt er nog bijkomende neerslag voorspeld. Op basis van de voorspellingen worden enkel niet-kritieke overstromingen verwacht.
De gevolgen op de waterlopen van de hevige neerslag maandag zijn bijna allemaal verdwenen. De meeste onbevaarbare waterlopen stromen ondertussen terug binnen hun bedding. Het waterpeil van de Heulebeek in West-Vlaanderen is wel nog alarmerend hoog.
Het heeft maandag 30 mei in heel Vlaanderen zeer veel geregend. Lokaal zijn er hoeveelheden tot 85 liter water per m² gemeten.
Elke (ver)bouwer voelt het al een paar weken kriebelen: de lente geeft het startschot voor die (ver)bouwplannen die al een tijdje klaarliggen. Heb je daarbij ingepland om je regenwater van je afvalwater te scheiden? We geven je vijf goede redenen om je regenwater af te koppelen.
Het is veilig zwemmen in de Vlaamse zwemzones. Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort in meer dan 80 % van de gevallen uitstekend.
Vissen komen in Vlaanderen vaak in een doodlopende ‘straat’ terecht. Die knelpunten werkt de VMM stelselmatig weg. Met resultaat: 180 nieuwe of herstelde doorgangen die de voorbije jaren werden gerealiseerd, zorgen voor duidelijk meer vis in onze waterlopen.
De Vlaamse Milieumaatschappij is gestart met het bouwen van vier visdoorgangen op de Aa in de gemeenten Kasterlee, Lille en Vorselaar. Die moeten ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Lekker en goedkoop putwater oppompen in je eigen tuin: geef toe, het klinkt aanlokkelijk. Maar is dat wel gezond? Wie putwater drinkt, moet rekening houden met een mogelijke vervuiling van het grondwater.
Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. In een kort filmpje leggen we je uit hoe je dat juist aanpakt.
De VMM meet kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater; adviseert vergunningen; houdt economisch en ecologisch toezicht op het rioleringsbeleid; beheert de grote onbevaarbare waterlopen; bewaakt de drinkwaterkwaliteit ;...
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.