Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Het aantal effectieve afsluitingen van het drinkwaternet stagneert. Toch zijn in 2015 nog 3.924 klanten (zonder ondernemingsnummer) afgesloten van de watertoevoer. Meestal omwille van het niet betalen van de waterfactuur. De aandacht voor waterarmoede blijft dus noodzakelijk.
Op vrijdag 27 mei brak een onweer los boven Riemst en viel er maar liefst 62 liter neerslag op één uur. Ter vergelijking: normaal valt er 60 tot 80 liter/m² op één maand. Het was het eerste van een hele reeks onweders die over een periode van 12 opeenvolgende dagen gepaard gingen met lokaal hevige regenval en bijhorende wateroverlast.
De recente wateroverlast en overstromingsschade is in eerste instantie veroorzaakt door de uitzonderlijke hoeveelheid regen die op korte termijn viel. Maar ook de infrastructuur in Vlaanderen (riolering, wachtbekkens, dijken …) is niet altijd in staat om bescherming te bieden tegen zo’n extreme regenval. Recente studies wijzen op een grotere kans op felle zomerbuien en meer neerslag in de winter. We moeten ons dus wapenen voor de toekomst.
Nog tot en met 15 juli 2016 kan je als gemeente of rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering invullen.
Goedkoop putwater oppompen om als drinkwater te gebruiken lijkt aanlokkelijk, maar is niet altijd zo gezond. Daarom roept de VMM met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' op om putwater jaarlijks te laten controleren.
In de komende maanden consulteren de watermaatschappijen hun abonnees over de drinkwatertarieven voor de komende zes jaar. Tijdens een consultatieperiode van 30 dagen kan je het tariefplan inkijken en opmerkingen indienen.
Sinds 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit, met een vastrecht en een variabele prijs voor het kraanwater. De brochure Goed geregeld = geld gespaard verduidelijkt op een eenvoudige manier de nieuwe structuur van de waterfactuur.
Of je nu een grote tuin of een bescheiden stadstuin hebt, iedereen kan zijn tuin pesticidenvrij onderhouden. Heb je geen ervaring of groene vingers? Geen nood: nu is er ‘Mijn gifvrije tuin’ op www.vmm.be/zonderisgezonder.
Op sommige plaatsen kan je nooit volledig uitsluiten dat er wateroverlast is. Maar je kan wel je woning extra beschermen. Lees hier enkele handige tips.
De meetresultaten in het Vlaamse oppervlaktewater voor zuurstof, zoutgehalte en zuurtegraad waren zeer goed in 2015. De resultaten zijn de beste van de voorbije 2 decennia. Voor de nutriënten nitraat en fosfaat zien we sinds het begin van de metingen ook een positieve evolutie, maar daar zijn verdere inspanningen nodig om de normen te halen.