Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Als milieumaatschappij probeert de VMM ook haar eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zo beheren we 25 grote pompgemalen op Vlaamse waterlopen die heel wat elektriciteit verbruiken.
Hoe bespaar je energie op een bestaand pompgemaal zonder de goede waterhuishouding in het gedrang te brengen? Met slimme aanpassingen aan de sturing. Daarmee realiseerden we vorig jaar al 28% energiebesparing voor het gemaal van Boekhoute.
Subsidieaanvragen van lokale besturen voor rioleringsprojecten doorlopen nu nog een complex proces dat grotendeels op papier verloopt. Als deel van het AWIS-project wil de VMM het dossierbehandelingsproces vereenvoudigen, de relevante informatiestromen digitaliseren en een klantvriendelijke online omgeving bouwen om subsidiedossiers op te volgen.
In Vlaanderen en in onze buurlanden is de Chinese wolhandkrab een beruchte exoot. Ze komt steeds vaker en in grotere aantallen voor. Op vraag van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege werkte de Vlaamse Overheid een plan uit om de aanwezigheid van de krabben onder controle te krijgen. In Aarschot begonnen gisteren de eerste proefvangsten.
Op dinsdag 4 oktober werd op Maasbekken Binnenstebuiten de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Die zorgt ervoor dat de Warmbeek één van de eerste grotere waterlopen in Vlaanderen is, die voldoet aan bijna alle milieudoelstellingen. Vlaamse en Nederlandse bestuurders kwamen in Hamont-Achel kijken hoe dat juist in zijn werk gaat.
Woensdag 5 oktober 2016 hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Limburg, Watering De Dommelvallei en Waterschap De Dommel een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze samenwerking richt zich op het beheren en onderhouden van de beken en rivieren in het grensgebied Nederland en Vlaanderen.
We starten binnenkort met werken op de linkeroever van Kamerlingsgeleed in Gistel-Oudenburg, ter hoogte van Verlorenkost. Over een afstand van 150 meter zullen we er de oever herstellen en slib ruimen. Vanaf 10 oktober moet daarbij het jaagpad langs het kanaal Plassendale/Nieuwpoort een drietal weken afgesloten worden, om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te garanderen.
Heel wat kinderen drinken water van de kraan op school. Dat is gezond, goedkoper dan flessenwater en goed voor het milieu. Maar we moeten natuurlijk wel zorgen voor zuiver kraanwater. Met de brochure ‘Veilig kraanwater op school’ tonen we scholen hoe ze hun drinkwater gezond houden.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft de oude Demerbedding in Diest uitgegraven. De werken hebben 4 jaar geduurd. De nieuwe open Demer
helpt Diest beschermen tegen wateroverlast.
De Europese Commissie keurde het LIFE-project Delta goed. Dit project wil de verdere ecologische ontwikkeling van de Demervallei in Limburg en Vlaams-Brabant voor de komende vijf jaar verzekeren. Het project stemt waterbeheer, natuur en zachte recreatie op elkaar af.
Twee dode bomen in Diest zullen in opdracht van de VMM gerooid worden op woensdag 20 juli. Door een schorsziekte vormt een van de bomen een gevaar voor de gezondheid. Daarom nemen we geen risico en laten we ze professioneel verwijderen.