Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Dankzij enkele regenbuien sinds 27 juni is in een groot deel van Vlaanderen de extreem droge situatie op de korte termijn teruggebracht tot normale neerslaghoeveelheden. In West-Vlaanderen regende het wel veel minder en blijft de toestand daar extreem droog. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn en blijft het risico op droogte bestaan.
De waterscan is een belangrijk hulpmiddel om water te besparen en duurzamer met water om te gaan. Daarom hebben de VMM en de watermaatschappijen nieuwe afspraken gemaakt om die waterscan meer ingang te doen vinden.
In heel Vlaanderen is het extreem droog voor de tijd van het jaar. Al sinds eind vorig jaar bouwt zich een droge situatie op die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en tot nu toe zeer droge juni acuut geworden is. Sinds eind april - begin mei bevinden zich delen van Vlaanderen in een waaktoestand droogte die sinds eind mei algemeen geworden is voor Vlaanderen.
De Vlaamse Milieumaatschappij hanteert een nieuwe aanpak voor de advisering van lozingsdebieten van verontreinigd regenwater. De nieuwe aanpak werd uitgewerkt in samenwerking met het departement Omgeving.
In heel Vlaanderen is het zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar. Zeker sinds eind vorig jaar is zich een droge situatie aan het opbouwen die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en begin van juni acuut geworden is.
Zal het jaarlijks doorgeven van je waterstanden in de toekomst verdwijnen en automatisch gebeuren via ‘slimme meters’? Dat is zeer waarschijnlijk. De VMM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar slimme watermeters en we hebben enkele aanbevelingen rond financiële impact, nieuwe regelgeving en veiligheid.
Voor het eerst hebben we resultaten van onderzoek naar 12 prioritaire stoffen in levende organismen (biota) in onze waterlopen. In 2015 heeft de VMM op 11 van de in totaal 44 meetplaatsen van het biota-meetnet bemonsterd en daaruit blijkt dat er overschrijdingen zijn van de biota-milieukwaliteitsnormen voor de stoffen hexachloorbenzeen, kwik, polygebromineerde difenylethers, hexabromocyclododecaan, benzo(a)pyreen, perfluoroctaansulfonaat en dioxines.
Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.
Eindelijk, de zomer is in het land en daar hoort zwemmen bij! Doe dat op een veilige manier: zwem alleen daar waar het mag en waar de zwemkwaliteit goed is. We helpen je een heel eind op weg!
De Vlaamse zwemwaterkwaliteit aan de kust en in de zwemvijvers in het binnenland was in 2016 de beste sinds 2011. Dat blijkt uit de beoordeling van de meetresultaten door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het percentage uitstekende zwemwateren is toegenomen tot 89,8%.