Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.

Gemeentelijke zoneringsplannen geactualiseerd

De jaarlijkse actualisatie van de gemeentelijke zoneringsplannen is uitgevoerd en de plannen zijn vanaf nu te consulteren via het geoloket zonerings- en uitvoeringsplan op vmm.be. Nieuw dit jaar is de Web Feature Service (WFS) waardoor je de nieuwe plannen ook meteen kan integreren in je eigen GIS-toepassing.

Lees verder...

Zwarte Beek in Beringen en Lummen vernieuwd

In Beringen en Lummen hebben we over een afstand van 2,5km maar liefst 30 meanders hersteld, waardoor de Zwarte Beek weer kronkelt als vanouds. Ook twee vismigratieknelpunten zijn opgelost zodat zeldzame beekvissen weer opwaarts kunnen migreren.

Lees verder...

Vlaming stilaan bereid pesticiden te bannen

Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.

Lees verder...

Afvalwater Pukkelpop in goede banen geleid

Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.

Lees verder...

Nitraat en fosfaat in water blijft probleem in landbouwgebied

We meten nog steeds hoge concentraties van nitraat en fosfaat in de waterlopen. De waterkwaliteit in landbouwgebied verbetert sinds 2013 niet meer voor nitraat. Voor fosfaat is er geen verbetering meer sinds 2010. Hoge concentraties nutriënten (zoals nitraat en fosfaat) hebben een negatieve impact op de ecologische toestand van het water en bedreigt de drinkwaterproductie.

Lees verder...

Droogterapport 26 juli 2017

De maand juli zal voor het grootste deel van Vlaanderen een relatief normale maand worden qua neerslag, met uitzondering van het zuidwesten van Vlaanderen. Op korte termijn is de kritieke situatie met betrekking tot neerslag daardoor bijna in heel Vlaanderen geweken, maar het neerslagdeficit van de voorbije droge 3 maanden is nog duidelijk merkbaar, vooral in het westen van Vlaanderen. Dit houdt in dat het potentieel risico op droogte blijft bestaan.

Lees verder...

Verbod op gebruik pesticiden met glyfosaat

Het verbod op gebruik van glyfosaat door particulieren is vandaag ingegaan. De maatregel komt er omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en op het milieu. Wie vreest dat zijn tuin, oprit of terras nu een wildernis zal worden, kan op twee oren slapen: er zijn heel wat goede alternatieven voor handen.

Lees verder...

Ecologisch herstel van de Oude Kale in Landegem

Recent heeft de VMM de werken aan de Oude Kale in het centrum van Landegem afgerond. De waterloop heeft nu weer een natuurlijk kronkelend verloop over een lengte van ongeveer 750 m, bijna een verdubbeling van het traject. De waterkwaliteit verbetert en de waterloop is nu een stuk waardevoller.

Lees verder...

Droogterapport 12 juli 2017

Vanaf 27 juni viel er genoeg neerslag om de neerslagsituatie voor de korte termijn in grote delen van Vlaanderen te milderen tot matig droog of normaal, met uitzondering van West-Vlaanderen waar het zeer droog blijft. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn.

Lees verder...

De VMM meet kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater; adviseert vergunningen; houdt economisch en ecologisch toezicht op het rioleringsbeleid; beheert de grote onbevaarbare waterlopen; bewaakt de drinkwaterkwaliteit ;...

» over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.