Meeste grondwaterstanden blijven laag
De voorbije maand december is het grondwater op heel veel locaties gestegen, maar in 80% van de gevallen blijft de grondwaterstand in Vlaanderen laag voor de tijd van het jaar.
De voorbije maand december is het grondwater op heel veel locaties gestegen, maar in 80% van de gevallen blijft de grondwaterstand in Vlaanderen laag voor de tijd van het jaar.
Voor de tijd van het jaar blijft het grondwater in 84% van de meetlocaties laag tot zeer laag. De grondwaterstanden stijgen wel, maar bereiken niet de hogere peilen die we verwachten rond deze tijd van het jaar.
De waterkwaliteit in landbouwgebied in Vlaanderen gaat verder achteruit. Dat blijkt uit de rapporten (Mestrapport 2019 en het MAP-rapport 2018-2019) van de VLM en de VMM, die vandaag gepubliceerd werden. Nog altijd vinden er te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaats. Er is een kentering nodig om de waterkwaliteit opnieuw in lijn te brengen met de Europese doelstellingen.
De grote meerderheid van de grondwaterstanden in Vlaanderen blijft zeer laag (35%) of laag (37%) voor de tijd van het jaar. Er is wel een herstel merkbaar door de normale neerslaghoeveelheden en goede spreiding van de neerslag in oktober.
Uit ons nieuw rapport blijkt dat de kwaliteit van het drinkwater in grote mate voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen. In 2018 deden de watermaatschappijen 11 148 controles aan de kraan. In 296 stalen was er een overschrijding van de norm. 193 keer was dat voor lood. Verder waren er ook normoverschrijdingen voor E.coli (15), Enterokokken (20), koper (8), nikkel (39) en nitriet (21).
De Vlaamse rioolbeheerders investeren in infrastructuurprojecten om in 2027 de goede toestand van onze waterlopen te bereiken. De VMM legt voor elke gemeente een doelstelling vast. Hoe kan de rioolbeheerder zijn financiële middelen het best inzetten om de meest noodzakelijke projecten te realiseren? De nieuwe VMM-simulator op maat helpt hierbij.
Via het nieuwe Europese LIFE-project NARMENA zullen we zes jaar lang onderzoek doen naar oplossingen om (water)bodemsanering af te stemmen op natuurbehoud en waterberging. Samen met OVAM, ANB, Natuurpunt en andere partners zal VMM niet-invasieve, natuurgebaseerde saneringsmethoden uittesten ter hoogte van waterlopen, hun oevers en overstromingsgebieden.
De rattenvangers van de VMM zetten, samen met het INBO en Nederlandse en Duitse collega’s, meer dan ooit alles op alles om muskusratten en beverratten beter en sneller op te sporen. Via het Europese LIFE-project MICA zullen we de komende jaren slimme vallen met cameradetectie uitzetten, die alleen maar beverratten vangen en elke nevenvangst uitsluiten. We gebruiken ook DNA uit de omgeving als controlemiddel op een geslaagde bestrijdingscampagne.
De grote meerderheid van de grondwaterstanden in Vlaanderen blijft zeer laag (51%) of laag (25%) voor de tijd van het jaar.
Vandaag, 2 jaar na de start van de werken, wordt het stadspark De Motten in Tongeren officieel geopend. Het vernieuwde stadspark is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgt naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt.
De VMM meet kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater; adviseert vergunningen; houdt economisch en ecologisch toezicht op het rioleringsbeleid; beheert de grote onbevaarbare waterlopen; bewaakt de drinkwaterkwaliteit ;...
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.