Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.

Water bufferen in de winter om droge zomer door te komen

In de winter neerslag opslaan in de ondiepe ondergrond om in de zomer als natuurlijke zoetwaterbuffer te hanteren ter bescherming van het grondwater en tegen droogte in het Vlaamse kustgebied. Het lijkt een eenvoudig idee, maar kan het ook? Dankzij de kaart van de waterbeschikbaarheid in het kustgebied weten we nu waar het potentieel kan.

Lees verder...

Meer dan 700.000 wolhandkrabben trappen in de val

Vorig jaar ving de Vlaamse Milieumaatschappij met een nieuw type val (de ‘krabbensleuf’) maar liefst 716.665 wolhandkrabben op de Kleine Nete in Grobbendonk. Verder onderzoek door Universiteit Antwerpen toont nu de grote efficiëntie waarmee de val migrerende wolhandkrabben kan verwijderen uit een waterloop. De val kreeg daarom ook al navolging met een tweede exemplaar in Wichelen.

Lees verder...

Vlaamse Regering keurt noodbesluit waterregelgeving goed

Op vrijdag 24 april keurde de Vlaamse Regering het besluit tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 18 maart 2020 goed, over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat de waterregelgeving betreft. Daarin worden een aantal termijnen verlengd.

Lees verder...

Verontreiniging Boven-Schelde: ergste is achter de rug

04/05/20 Door een intense samenwerking op het terrein is een massale vissterfte op de Boven-Schelde en haar zijwaterlopen voorkomen. De verontreiniging werd veroorzaakt door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij. Uit continue metingen van de VMM blijkt dat de verontreiniging afzwakt en nu sterk verspreid op het kanaal Gent-Terneuzen passeert.

Lees verder...

Ecologische ramp op de Schelde vermeden

Sinds vorige week bestrijdt De Vlaamse Waterweg nv samen met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij de vervuiling in de Schelde. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. Een massale vissterfte werd door intense samenwerking in Vlaanderen voorkomen.

Lees verder...

Bijkomende maatregelen tegen vervuiling in de Schelde

De Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij zetten alles op alles om de vervuiling in de Schelde te bestrijden. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. De verontreiniging onttrekt massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water zakt naar nul, met zware gevolgen voor het waterleven.

Lees verder...

Maatregelen tegen vervuiling op Schelde

Op 9 april 2020 vond een dijkbreuk plaats bij een suikerraffinaderij in de buurt van het Franse Cambrai. Hierbij kwam een grote hoeveelheid bezinksel, of restfractie, terecht in de Schelde. Bacteriën, die zich bevinden in en zich tegoed doen aan deze voedselrijke restfractie, onttrekken massaal zuurstof aan het water. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het water naar nul zakken, met zware gevolgen voor het waterleven.

Lees verder...

Opvolging vissterfte Demer- en Dijlebekken

Door de recente zware overstromingen is er nu een gebrek aan zuurstof in de waterlopen in het Demer- en Dijlebekken, met heel wat vissterfte tot gevolg. Een combinatie van het overstorten van ongezuiverd rioolwater en afgestorven organisch materiaal in de overstroomde gebieden en wachtbekkens zorgt ervoor dat de waterkwaliteit sterk achteruit gaat. De lokale hulpdiensten, provinciale en Vlaamse waterbeheerders en diensten zijn op het terrein actief om verdere schade aan de waterlopen te beperken. De waterkwaliteit wordt 24/24 op 9 locaties opgevolgd.

Lees verder...

Noodbesluit omgevingsvergunning

Op 20 maart trad het Nooddecreet over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid in werking. Voor de bouw en uitbating van extra ziekenhuis- en andere verzorgingsfaciliteiten kan nu tijdelijk afgeweken worden van de omgevingsvergunningsregels. Het decreet geeft de Vlaamse Regering ook de mogelijkheid om voor 120 dagen af te wijken van geldende procedures.

Lees verder...

De VMM meet kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater; adviseert vergunningen; houdt economisch en ecologisch toezicht op het rioleringsbeleid; beheert de grote onbevaarbare waterlopen; bewaakt de drinkwaterkwaliteit ;...

» over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.