Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
De afgelopen weken daalden de absolute freatische grondwaterstanden verder. Op 8 augustus waren 95% van de peilen laag tot zeer laag. De toestand van het freatische grondwater is rond dit tijdstip redelijk gelijkaardig aan de situatie op hetzelfde moment vorig jaar.
De Vlaamse Milieumaatschappij is gestart met de ecologische herinrichting van het Schulensmeer. Er vinden ingrijpende graafwerken plaats om het onderwatermilieu te verbeteren en het leefgebied van moeras- en weidevogels te herstellen. Ook het waterbergende vermogen neemt hierdoor toe. De werken gebeuren binnen het Europese LIFE Delta project en eindigen in 2022.
Beken en rivieren eindigen niet aan de grens, maar vragen integendeel een krachtige gestroomlijnde aanpak voor het hele stroomgebied. Daarom slaan 13 Vlaamse en Nederlandse partners de handen in mekaar voor een gemeenschappelijke visie op de Warmbeek-Tongelreep.
De afgelopen weken daalden de absolute freatische grondwaterstanden minder snel dan in de drogere
maanden daarvoor. Voor de tijd van het jaar zijn er begin juli 61% lage of zeer lage grondwaterstanden.
Sinds 2013 groeien er geen water- en oeverplanten meer in de Grote Nete stroomafwaarts het Albertkanaal in Geel. De voorbije jaren onderzochten Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek op vraag van de VMM elk een mogelijke oorzaak: is de wolhandkrab de schuldige? Of toch ecotoxicologische stoffen?
Begin april dit jaar zorgde een dijkbreuk in het Franse Cambrai ervoor dat een grote hoeveelheid vuil in de Schelde terecht kwam. Een ecologische ramp dreigde, ook in Vlaanderen. Het hele visbestand in de Schelde was in gevaar. Met man en macht werd er dagenlang gewerkt en het lukte: een massale vissterfte werd voorkomen. Een hoofdrol in dit verhaal was weggelegd voor de multiparametersondes van de VMM. Maar wat zijn dat? Wat hebben ze precies gedaan?
Om de droogte in Vlaanderen te lijf te gaan, moeten we met zijn allen inspanningen leveren. Dat betekent anders omgaan met afvalwater en regenwater, vernieuwende manieren van werken en innovatieve technieken inzetten. In 8 proeftuinen droogte experimenteren initiatiefnemers met deze uitdaging op zoek naar concrete oplossingen op het terrein. De proeftuinen willen ook anderen inspireren voor gelijkaardige projecten. Op onze website stellen we de projecten voor.
Met het indienen van de omgevingsvergunning is de eerste stap gezet om de Zenne opnieuw zichtbaar door Halle te laten stromen. De VMM zal er dit najaar drie nieuwe terrassen en verblijfplaatsen aanleggen.
De VMM is gestart met de renovatie van de stuwconstructie ‘Grote Steunbeer’ aan de Saspoort in Diest. Daardoor zal het waterpeil in de Demer verhogen en de rivier, die nu gevoed wordt door de Begijnebeek, weer écht door de stad stromen. De zichtbare werken zullen starten in 2021 en een paar jaar duren.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de problemen met water in landelijke gebieden samen aanpakken met landbouwers en andere spelers in de open ruimte. Met het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap’ investeert Demir de komende jaren 5,75 miljoen euro in verschillende waterinitiatieven.