Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Met artificiële intelligentie accuraat droogte voorspellen is niet langer een toekomstdroom. De VMM liet een systeem uittesten dat meteorologische data combineert met voorspelde neerslag, evapotranspiratie, temperatuur en enkele ruimtelijke karakteristieken om (laagwater)debieten te voorspellen, tot 30 dagen vooruit. En dat levert voor het merendeel van de geteste locaties erg accurate debietvoorspellingen op.
In oktober 2020 startte VMM met ingrijpende werken aan het Schulensmeer. Deze voormalige zandwinningsplas op de grens tussen Lummen en Herk-de-Stad krijgt momenteel een grondige make-over. Enkele opgehoogde terreinen (zanddepots die achterbleven na de zandwinningswerken) worden opnieuw afgegraven om plaats te maken voor natte natuur. Met de vrijgekomen grond wordt in het Schulensmeer een zone ondiep water aangelegd waar zich waterplanten en riet kunnen vestigen.
Om efficiënter doorgedreven fosfor te verwijderen uit oppervlaktewater heeft de VMM samen met Aquafin een gekende techniek gekoppeld aan hedendaagse monitoring. Een eerste proefproject was alvast een succes: door extra dosering van ijzerzouten daalde het fosfor-gehalte, zonder dat er nadelige effecten werden waargenomen.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stak vandaag de handen uit de mouwen aan het wachtbekken dat de Vlaamse Milieumaatschappij aanlegt aan de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw. Zo'n wachtbekken speelt een belangrijke rol om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen.
Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte? Wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie brengen zij op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. De VMM is opnieuw trotse partner van de CurieuzeNeuzen.
Maandag is in Sint-Pieters-Leeuw de slibruiming en aanpassing van de wachtbekkens aan de Zuunbeek gestart. Om een maximale hoeveelheid water te kunnen blijven bergen, wordt in totaal 24.463 m³ slib geruimd. Daarnaast passen we de wachtbekkens aan zodat ze een aangename verblijfplaats voor vissen en watervogels worden.
Vanaf 18 januari tot half maart voert de VMM kapwerken uit langs de Antitankgracht in Schilde en Brecht. De werken starten aan de gemeentegrens met Ranst. Na het zuidelijke deel, is het de beurt aan het noordelijk gelegen deel tussen de Sint-Jobsteenweg en de gemeente Brecht.
Door de werken zal de Antitankgracht beter zichtbaar worden in het landschap en kunnen bomen en struiken opnieuw uitgroeien tot een groene buffer.
Deze week startten de ruimingswerken aan de Kleine Geul of de Nieuwe watergang tussen het oud Fort Isabella en het Hazegrasfort in Knokke. Deze onderhoudswerken zijn het sluitstuk van een reeks flankerende waterbeheerwerken voor de Zwin-uitbreiding. Dat gebeurt samen met de verdieping van de oude Hazegrassluis uit de 18de eeuw.
Op 85% van de locaties blijven de grondwaterstanden zeer laag (65%) tot laag (20%) voor de tijd van het jaar. Ook voor oppervlaktewater blijven op 45% van de locaties de debieten zeer laag (23%) tot laag (22%) voor de tijd van het jaar.
Nooit eerder gebruikten openbare besturen minder pesticiden dan vandaag. Er is een daling van 76% werkzame stof tussen 2010 en 2019. “Pesticidegebruik tot een absoluut minimum beperken is goed voor het
milieu én de gezondheid van de mensen. De grootste gebruiker blijft federaal spoorwegbeheerder Infrabel, ik verwacht dus bijkomende inspanningen van hen om minder pesticiden te gebruiken en actief te zoeken naar alternatieven voor het onderhoud van de sporen en de terreinen die het beheert,” zegt Demir.