Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
In september daalden de (absolute) freatische grondwaterstanden op 88% van de meetplaatsen. De relatief warme, droge en zonnige weersomstandigheden in september zorgden ook voor een daling van de percentages hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Toch blijven de freatische grondwaterstanden in 83% van onze meetplaatsen hoog of normaal. 17% heeft een lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar.
Een nieuwe dijk, een verhoogde toegangsweg en een gescheiden rioleringsstelsel voor afval- en regenwater moeten ervoor zorgen dat bedrijventerrein Kampveld in Oostkamp in de toekomst niet meer af te rekenen krijgt met waterschade. Voor de werken sloegen de gemeente Oostkamp, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin de handen in elkaar.
De Provincie West-Vlaanderen en de VMM werken samen met de lokale besturen van Harelbeke en Deerlijk aan de versterking van het provinciedomein De Gavers. Met de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied en de hermeandering van de Gaverbeek, combineren we waterbuffering met natuurontwikkeling en zachte recreatie in het grootste groengebied van de Kortrijkse regio.
Op 27 september leerde de zevende Demerdag aan de aanwezige gemeentelijke, provinciale en Vlaamse mandatarissen en water- en natuurbeheerders hoe ‘integraal waterbeleid’ zorgt voor klimaatadaptatie.
De hoeveelheid gebruikte pesticiden is vorig jaar met 32% afgenomen. Dat blijkt uit het rapport 'Duurzaam gebruik pesticiden 2020'. Het totaal gebruikte werkzame stof daalt van 5,6 ton (2018) en 3,7 ton (2019) naar 2,5 ton (2020). De federale overheidsdiensten staan in voor 88% van dit pesticidegebruik, de Vlaamse overheidsdiensten voor 3% en de gemeenten voor 9%.
De Demervallei rond Diest is van oudsher erg overstromingsgevoelig. Om Diest te beschermen tegen wateroverlast zijn in de loop der jaren al heel wat maatregelen genomen. Daar komt nu de vernieuwing van de Grote Steunbeer aan de Saspoort bij. De stuw wordt regelbaar gemaakt, zodat het waterpeil beter kan worden beheerd.
Waregem Koerse was dit jaar het startschot voor een eerste luik in het project om de Gaverbeek opnieuw zichtbaar te maken. De ‘poort tot de hippodroom’ moet een groene, uitnodigende plek worden waar het aangenaam vertoeven is. De stad Waregem, de VMM en de Intercommunale Leiedal slaan voor het hele project de handen in mekaar.
De werken voor de vishengelinfrastructuur en de vispaaigracht ten noorden van het meer werden deze week afgerond. Deze zone is vanaf nu terug volledig toegankelijk
De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten. Tot en met 28 februari 2022 kan je tijdens het openbaar onderzoek de digitale atlas inkijken en becommentariëren.
De VMM heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd op de Grote Nete aan de Hoolstmolen in Balen. De vispassage zorgt ervoor dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen van de Noordzee tot hun opwaartse paaiplaatsen in de Grote Nete.