Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Op vraag van de VMM onderzochten de waterbedrijven van juni t.e.m. september 2021 het drinkwater op PFAS. Hieruit blijkt dat het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de 20 meest relevante individuele PFAS (PFAS-20). Bij geen enkele analyse wordt de Europese drinkwaternorm van 100 nanogram per liter voor PFAS-20 overschreden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir rekent op continue investeringen van onze waterbedrijven om de normen te blijven halen.
In Aalst bouwt de Vlaamse Waterweg NV naast een nieuwe stuw ook een nieuwe sluis en worden de oevers heringericht. Ondertussen maakt de stad meer ruimte vrij om te wonen langs het water. Op terrein werd al heel wat werk verzet. Nu het jaagpad langs de Dender opnieuw opengesteld is, is de aannemer gestart met de baggerwerken. De VMM houdt daarbij de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten, zodat vissen niet in de problemen komen.
Maandag 24 januari ondertekenen 18 partners het riviercontract van de Dommel. Hiermee engageren ze zich om samen aan de slag te gaan met maar liefst 46 acties voor wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en -beleving op het grondgebied van Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Lommel.
Een jaar geleden riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om versneld te investeren in proper en gezond water door hun rioleringsgraad op te krikken. Demir maakte extra middelen vrij voor rioleringprojecten van lokale besturen die snel kunnen aanvatten. Daardoor staan vandaag, een jaar later, 155 rioleringsprojecten verspreid over heel Vlaanderen in de steigers om dit jaar te starten, goed voor een Vlaamse tussenkomst van 100 miljoen euro.
Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. De Vlaamse Regering verlengt én verhoogt daarom de financiële ondersteuning van de lokale besturen voor de (her)aanleg van rioleringen. De komende vijf jaar staat 700 miljoen euro klaar, een verhoging van 50 miljoen euro in vergelijking met de vorige periode.
Het Mestrapport 2021 zet de zaken op scherp en toont aan dat we niet op het juiste pad zitten om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen. Uit de meest recente cijfers van de VMM blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied slecht blijft. Betere naleving van de mestwetgeving, betere toepassing van de juiste bemestingstechnieken en ook brongerichte maatregelen zijn nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en de Europese doelstellingen te realiseren.
Hoe hebben onze tuinen de hevige regenval van deze zomer verwerkt? Wist je dat tuinen heel veel CO2 opslaan? Morgen, zaterdag 18 december, krijgen alle 5000 deelnemende gezinnen de resultaten van het onderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden in Vlaanderen.
Om droogteschade zoveel mogelijk te voorkomen, gaan op 1 januari 2022 een aantal maatregelen van kracht. Onttrekken van water uit een onbevaarbare waterloop moet je vanaf dan melden. Voor een aantal kwetsbare waterlopen komt er een onttrekkingsverbod.
Tijdens de Vlaamse Waterdagen van 19 tot 27 maart 2022 zetten we zo veel mogelijk activiteiten rond water en watergebonden natuur in de kijker. Zo laten we jong en oud beleven hoe mooi en belangrijk water is. Zin om ook mee te doen?
Jaarlijks stellen de VMM en het Agentschap Zorg en Gezondheid een lijst van zwemwateren voor waar volgend badseizoen (mei - september) de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. De nieuwe lijst voor 2022 ligt nu voor in openbaar onderzoek.