Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Vandaag zet de Vlaamse Milieumaatschappij de slibruiming van het Zuidervaartje verder. Nu het broedseizoen voorbij is, staat het traject langs de historische vesten van Damme op de planning. Eerder werd al 27.000 m³ slib geruimd, met het laatste traject zal daar nog eens 8.000 m³ bij komen. Alle slib wordt naar de Kerkstraat gebracht waarna het per vrachtwagen naar een erkend centrum voor grondreiniging en tijdelijke opslagplaats gaat. De werken zullen ongeveer 6 weken duren.
Momenteel zijn bijna alle gemeenten in Vlaanderen aangesloten op de AWIS-rioolinventaris. Die inventaris toont de toestand waarin de riolen zich bevinden en helpt het beheer (asset management) van de gemeentelijke en bovengemeentelijke rioleringsnetten op elkaar af te stemmen. Er wordt volop gewerkt aan het vervolledigen van deze inventaris.
De huidige droogte maakt duidelijk dat we het watersysteem, het waterbeheer en watergebruik structureel moeten aanpassen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering 2 jaar geleden de Blue Deal, een ambitieus plan tegen waterschaarste en droogte. Ook de VMM werkt eraan mee i.s.m. partners.
De voorbije weken namen waterbeheerders waterbesparende maatregelen om de waterpeilen en waterafvoeren zo goed mogelijk te handhaven en de watervoorziening te garanderen. Al valt nu eindelijk hoognodige neerslag, de droogteproblematiek is daarmee nog niet voorbij. De Droogtecommissie, de VMM en andere actoren blijft de droogte- en waterschaarstetoestand verder opvolgen.
In september starten de VMM, OVAM, ANB en Tessenderlo Group met de sanering van het vierde en laatste deelgebied van de Winterbeek. Dit laatste traject loopt tot de monding in de Demer, inclusief het natuurgebied van de Kloosterbeemden. Daar wordt een saneringsaanpak gehanteerd die focust op vernatting van het ganse gebied.
De Droogtecommissie adviseert het behoud van alle genomen maatregelen en herhaalt de eerder uitgebrachte adviezen en oproepen. De recente en voorspelde neerslag zorgt voor een tijdelijk, licht herstel van de afvoeren en waterpeilen van waterlopen en waterwegen. Dit resulteert niet in een herstel naar de normale waarden voor de tijd van het jaar en zal weinig effect hebben op de grondwaterstanden. De droogtetoestand blijft ernstig.
Augustus was uiterst droog. Daardoor zijn zowel de debieten van de onbevaarbare waterlopen als het freatische grondwater verder gedaald. 90% van de meetplaatsen heeft lage tot zeer lage freatische grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Dit is vergelijkbaar met de situatie van begin september 2018, 2019 en 2020. 74,6% van de meetplaatsen heeft lage tot zeer lage 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen. Het gemeten neerslagtekort is in augustus verder opgelopen in vergelijking met het vorige rapport met waarden tot ver boven de 300 mm.
Begin september start de Vlaamse Milieumaatschappij met inrichtingswerken aan de voormalige Dexiavijver in Kraainem. Het project bestaat uit een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. De vijver zal op termijn een natuurlijke habitat vormen voor vissen, watervogels en amfibieën en optimaal water bufferen. Dit project maakt deel uit van de Blue Deal.
De Droogtecommissie roept alle gebruikers van water op om het waterverbruik (uit alle
waterbronnen) maximaal te beperken. De debieten en waterpeilen van waterlopen en
waterwegen zijn laag, op sommige plaatsen zeer laag. Hetzelfde geldt ook voor de
grondwaterpeilen. De voorspelde neerslag van de komende 10 dagen zal de
watervoorraden niet significant herstellen.
De Vlaamse Droogtecommissie kwam vandaag (18 augustus) samen om de droogtesituatie te bespreken. De conclusie is duidelijk: de toestand is kritiek. De commissie roept daarom alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik (uit alle bronnen) maximaal terug te dringen. Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten als de toestand verslechtert.