Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
Veel rivieren in Vlaanderen zorgden in het verleden al voor overstromingen. Dat geldt ook voor de Dommel. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen. Toch blijft de kans op wateroverlast bestaan.
Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in de gemeenten Lommel, Peer, Hechtel-Eksel en Pelt? En zijn we klaar voor de toekomst?
De waterkwaliteit in landbouwgebied in Vlaanderen gaat verder achteruit. Dat blijkt uit de rapporten (Mestrapport 2019 en het MAP-rapport 2018-2019) van de VLM en de VMM, die vandaag gepubliceerd werden. Nog altijd vinden er te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaats. Er is een kentering nodig om de waterkwaliteit opnieuw in lijn te brengen met de Europese doelstellingen.
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
Vanaf 26 maart zullen in 6 gemeenten (Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands) de inwoners en alle betrokkenen een jaar lang zoeken naar maatregelen om het overstromingsrisico te verminderen. Het nieuwe participatieproject start met de lancering van een online test en ideeënplatform.
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen voor oppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.
Op 17 september is de VMM gestart met slibruimingswerken op de Aa in Kasterlee en Lille. De slibruiming is nodig omdat de waterloop op verschillende plaatsen verzand is.
Op advies van de Droogtecommissie hebben alle provinciegouverneurs op 17 augustus 2018 het sproeiverbod weer ingetrokken. Het captatieverbod voor water uit waterlopen blijft wel nog grotendeels van kracht. De Droogtecommissie vraagt ook om spaarzaam te blijven omgaan met water.
In 2017 verbeterde de kwaliteit van onze waterlopen lichtjes, vooral wat betreft opgeloste zuurstof en nutriënten. Er zijn bijkomende inspanningen nodig, willen we overal een goede ecologische toestand behalen.
Al meer dan 25 jaar verzamelt de VMM waarnemingen van zoetwaterdieren in Vlaamse waterlopen. Al die data kan je nu online raadplegen in een wereldwijde databank.
De openbare besturen gebruikten in 2016 een pak minder pesticiden dan het jaar ervoor: een daling van 2,4 ton of meer dan 25%. De daling is vooral te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel, maar ook bij de lokale besturen kan het pesticidenverbod een succes genoemd worden: 2 op de 3 gemeenten doen het zonder pesticiden of met minder dan 1 kg (werkzame stof) per jaar.