Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
04/05/20 Door een intense samenwerking op het terrein is een massale vissterfte op de Boven-Schelde en haar zijwaterlopen voorkomen. De verontreiniging werd veroorzaakt door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij. Uit continue metingen van de VMM blijkt dat de verontreiniging afzwakt en nu sterk verspreid op het kanaal Gent-Terneuzen passeert.
Sinds vorige week bestrijdt De Vlaamse Waterweg nv samen met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij de vervuiling in de Schelde. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. Een massale vissterfte werd door intense samenwerking in Vlaanderen voorkomen.
De Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij zetten alles op alles om de vervuiling in de Schelde te bestrijden. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. De verontreiniging onttrekt massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water zakt naar nul, met zware gevolgen voor het waterleven.
Op 9 april 2020 vond een dijkbreuk plaats bij een suikerraffinaderij in de buurt van het Franse Cambrai. Hierbij kwam een grote hoeveelheid bezinksel, of restfractie, terecht in de Schelde. Bacteriën, die zich bevinden in en zich tegoed doen aan deze voedselrijke restfractie, onttrekken massaal zuurstof aan het water. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het water naar nul zakken, met zware gevolgen voor het waterleven.
Door de recente zware overstromingen is er nu een gebrek aan zuurstof in de waterlopen in het Demer- en Dijlebekken, met heel wat vissterfte tot gevolg. Een combinatie van het overstorten van ongezuiverd rioolwater en afgestorven organisch materiaal in de overstroomde gebieden en wachtbekkens zorgt ervoor dat de waterkwaliteit sterk achteruit gaat. De lokale hulpdiensten, provinciale en Vlaamse waterbeheerders en diensten zijn op het terrein actief om verdere schade aan de waterlopen te beperken. De waterkwaliteit wordt 24/24 op 9 locaties opgevolgd.
Geneesmiddelen zijn noodzakelijk voor de gezondheid van mens en dier, maar komen na gebruik ook soms in de waterketen terecht. Na een eerder onderzoek naar de aanwezigheid van humane geneesmiddelen in de waterketen (2017), heeft de VMM nu de impact van geneesmiddelen voor dieren onderzocht. Wat blijkt? Zowel in oppervlaktewater, als in grondwater worden veterinaire antibiotica vastgesteld. Maar dit vormt momenteel geen risico voor de drinkwaterproductie in Vlaanderen.
Het Europese Interreg-project IMPAKT! zette de voorbije jaren in op drastische verbetering van de waterkwaliteit. In Vlaanderen willen we de milieudoelstellingen halen voor de Warmbeek en de Dommel. We monitoren de riooloverstorten met multiparametersondes om de overstortwerking te kunnen optimaliseren en hun negatieve invloed op de waterkwaliteit in te perken.
2500 sensoren zullen in de toekomst een Internet of Water (IOW) vormen en continu indicatoren van waterkwaliteit meten. Blijf je graag op de hoogte van het project? Schrijf je dan vlug in voor de IOW-nieuwsbrief.
Overstromingen of droogte zijn geen onbekende fenomenen meer, ook niet voor de Heulebeek. Om waterschaarste, wateroverlast en de waterkwaliteit nu en in de toekomst aan te pakken in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke start de Vlaamse Milieumaatschappij samen met de deelnemende partners een project in het stroomgebied van de Heulebeek. Daarvoor ondertekenden de partners vandaag het charter "Samen naar een Riviercontract voor het stroomgebied van de Heulebeek".
Veel rivieren in Vlaanderen zorgden in het verleden al voor overstromingen. Dat geldt ook voor de Dommel. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen. Toch blijft de kans op wateroverlast bestaan.
Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in de gemeenten Lommel, Peer, Hechtel-Eksel en Pelt? En zijn we klaar voor de toekomst?