Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.
Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.
We meten nog steeds hoge concentraties van nitraat en fosfaat in de waterlopen. De waterkwaliteit in landbouwgebied verbetert sinds 2013 niet meer voor nitraat. Voor fosfaat is er geen verbetering meer sinds 2010. Hoge concentraties nutriënten (zoals nitraat en fosfaat) hebben een negatieve impact op de ecologische toestand van het water en bedreigt de drinkwaterproductie.
In heel Vlaanderen is het extreem droog voor de tijd van het jaar. Al sinds eind vorig jaar bouwt zich een droge situatie op die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en tot nu toe zeer droge juni acuut geworden is. Sinds eind april - begin mei bevinden zich delen van Vlaanderen in een waaktoestand droogte die sinds eind mei algemeen geworden is voor Vlaanderen.
Voor het eerst hebben we resultaten van onderzoek naar 12 prioritaire stoffen in levende organismen (biota) in onze waterlopen. In 2015 heeft de VMM op 11 van de in totaal 44 meetplaatsen van het biota-meetnet bemonsterd en daaruit blijkt dat er overschrijdingen zijn van de biota-milieukwaliteitsnormen voor de stoffen hexachloorbenzeen, kwik, polygebromineerde difenylethers, hexabromocyclododecaan, benzo(a)pyreen, perfluoroctaansulfonaat en dioxines.
Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.
Tegen 2021 moet het watersysteem van 17 geselecteerde speerpuntgebieden in Vlaanderen in een goede ecologische toestand zijn. Als onderdeel van dat proces, is het overlegplatform ‘Financiering waterbeleid’ van start gegaan. Tegen midden 2018 werken zij een beleidsvoorstel uit om de financiële instrumenten van het integraal waterbeleid te optimaliseren.
Europa, Vlaanderen, Brussel en Wallonië investeren fors in proper water in het Zenne-, Dijle- en Demerbekken. Om een betere waterkwaliteit te bereiken, maken alle partners nu 18 miljoen euro extra vrij, gespreid over de komende 10 jaar. De Europese Commissie zal instaan voor 9,7 miljoen euro, Vlaanderen voor 4,1 miljoen euro.
De waterkwaliteit in Vlaanderen verbetert stilaan. Er is nog ruimte voor kwaliteitswinst, bijvoorbeeld door te vermijden dat erfsappen in de waterlopen terecht komen. Hoe doe je dat? Enkele tips op een rijtje.
De VMM geeft elk jaar een stand van zaken van de hoeveelheid pesticiden die de openbare besturen gebruiken. 2015 was het eerste jaar waarin er voor deze groep een verbod geldt. Dit verbod komt er na een beleid van 10 jaar waarin het pesticidengebruik werd afgebouwd.