Bollaertbeek onder handen genomen
Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.
Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.
De WaterRegulator heeft alle tariefplannen voor drinkwater gecontroleerd die de watermaatschappijen hebben ingediend. De tariefplannen van Pidpa, Water-Link, Farys en IWVA zijn goedgekeurd. De tariefplannen van VIVAQUA, AGSO Knokke, IWVB en De Watergroep zijn goedgekeurd na een aanpassing.
Vanaf 1 januari mogen enkel nog erkende boorbedrijven grondwaterboringen uitvoeren. Een boorbedrijf moet dan een erkenning in het kader van VLAREL bezitten om het merendeel van de boorwerkzaamheden te mogen uitvoeren.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2015. Uit de analyse van de controles van de watermaatschappijen blijkt dat het drinkwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. We moeten wel aandacht blijven hebben voor loden leidingen in huis of in openbare gebouwen.
Heel wat kinderen drinken water van de kraan op school. Dat is gezond, goedkoper dan flessenwater en goed voor het milieu. Maar we moeten natuurlijk wel zorgen voor zuiver kraanwater. Met de brochure ‘Veilig kraanwater op school’ tonen we scholen hoe ze hun drinkwater gezond houden.
Het aantal effectieve afsluitingen van het drinkwaternet stagneert. Toch zijn in 2015 nog 3.924 klanten (zonder ondernemingsnummer) afgesloten van de watertoevoer. Meestal omwille van het niet betalen van de waterfactuur. De aandacht voor waterarmoede blijft dus noodzakelijk.
Goedkoop putwater oppompen om als drinkwater te gebruiken lijkt aanlokkelijk, maar is niet altijd zo gezond. Daarom roept de VMM met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' op om putwater jaarlijks te laten controleren.
In de komende maanden consulteren de watermaatschappijen hun abonnees over de drinkwatertarieven voor de komende zes jaar. Tijdens een consultatieperiode van 30 dagen kan je het tariefplan inkijken en opmerkingen indienen.
Sinds 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit, met een vastrecht en een variabele prijs voor het kraanwater. De brochure Goed geregeld = geld gespaard verduidelijkt op een eenvoudige manier de nieuwe structuur van de waterfactuur.
Lekker en goedkoop putwater oppompen in je eigen tuin: geef toe, het klinkt aanlokkelijk. Maar is dat wel gezond? Wie putwater drinkt, moet rekening houden met een mogelijke vervuiling van het grondwater.
De kwaliteit van ons drinkwater wordt zeer regelmatig gecontroleerd. De VMM houdt hier samen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid toezicht op.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.