Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over drinkwater.
Alarmfase (code oranje) voor droogte is sinds 24 juli van kracht in heel Vlaanderen. De droogtecommissie adviseert alle gouverneurs om een waterverspillingsverbod in te stellen en een captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen uit te vaardigen.
De gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben gebruiksbeperkingen ingesteld. Je mag er geen leidingwater meer gebruiken voor niet-essentiële toepassingen.
De openbare besturen gebruikten in 2016 een pak minder pesticiden dan het jaar ervoor: een daling van 2,4 ton of meer dan 25%. De daling is vooral te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel, maar ook bij de lokale besturen kan het pesticidenverbod een succes genoemd worden: 2 op de 3 gemeenten doen het zonder pesticiden of met minder dan 1 kg (werkzame stof) per jaar.
Toegang tot water is een basisrecht. Met de nieuwe portaalsite ‘LAC water’ ondersteunen we de medewerkers van de lokale adviescommissies van de OCMW’s die een belangrijke rol spelen in de bestrijding van waterarmoede.
In 2016 werd in totaal op 2.617 adressen of bij 6.026 gedomicilieerde mensen het water afgesloten. Dat is een daling met 33% ten opzichte van 2015. Het aantal mensen dat hun waterfactuur niet op tijd betaalt, is wel gestegen.
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.
Vanaf 27 juni viel er genoeg neerslag om de neerslagsituatie voor de korte termijn in grote delen van Vlaanderen te milderen tot matig droog of normaal, met uitzondering van West-Vlaanderen waar het zeer droog blijft. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn.
Dankzij enkele regenbuien sinds 27 juni is in een groot deel van Vlaanderen de extreem droge situatie op de korte termijn teruggebracht tot normale neerslaghoeveelheden. In West-Vlaanderen regende het wel veel minder en blijft de toestand daar extreem droog. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn en blijft het risico op droogte bestaan.
De waterscan is een belangrijk hulpmiddel om water te besparen en duurzamer met water om te gaan. Daarom hebben de VMM en de watermaatschappijen nieuwe afspraken gemaakt om die waterscan meer ingang te doen vinden.
Zal het jaarlijks doorgeven van je waterstanden in de toekomst verdwijnen en automatisch gebeuren via ‘slimme meters’? Dat is zeer waarschijnlijk. De VMM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar slimme watermeters en we hebben enkele aanbevelingen rond financiële impact, nieuwe regelgeving en veiligheid.