Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over drinkwater.
Ook in 2020 is de kwaliteit van het geleverde drinkwater door de waterbedrijven van goede kwaliteit in 99,48% van de gevallen. De totale hoeveelheid geleverd drinkwater blijft ongeveer gelijk. De Vlaamse waterbedrijven produceerden wat meer drinkwater en er werd minder aangekocht buiten Vlaanderen.
De hoeveelheid gebruikte pesticiden is vorig jaar met 32% afgenomen. Dat blijkt uit het rapport 'Duurzaam gebruik pesticiden 2020'. Het totaal gebruikte werkzame stof daalt van 5,6 ton (2018) en 3,7 ton (2019) naar 2,5 ton (2020). De federale overheidsdiensten staan in voor 88% van dit pesticidegebruik, de Vlaamse overheidsdiensten voor 3% en de gemeenten voor 9%.
Het noodweer van de afgelopen dagen heeft geen impact op de drinkbaarheid van het kraanwater in Vlaanderen. Het is dus niet nodig om het water te koken voor gebruik.
In periodes van waterschaarste is het cruciaal dat de gepaste maatregelen genomen worden. Door een team, onder leiding van prof. Patrick Willems en de VMM, is een afwegingskader gemaakt. Dat is geen zogenaamd afschakelplan, maar wel een instrument dat beslissingnemers op het terrein toelaat verschillende maatregelen tegenover elkaar af te wegen vooraleer ze knopen doorhakken. Zo kunnen ze de meest doordachte maatregelen nemen om de kans op waterschaarste en de gevolgen ervan te beperken. Er ging een intensief traject van onderzoek, studiewerk en overleg aan vooraf.
De VMM lanceert voor de derde keer een oproep voor innovatieve samenwerkingsverbanden die inzetten op waterbesparing en/of circulair watergebruik. Voor de Proeftuinen Droogte 3.0 maakte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 4 miljoen euro vrij. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen. De oproep loopt tot 26 juli 2021.
Moet je aansluiten op riolering of zelf je afvalwater zuiveren? Die info vind je voortaan op jouw digitale woningpas. Ook nieuwe waterkeuringsattesten en rioolkeuringsattesten (vanaf 1 januari 2021) krijgen een plaatsje op de woningpas. Zo krijg je als eigenaar beter zicht op de waterhuishouding van jouw woning.
Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom zoekt de Green Deal Brouwers naar oplossingen voor een duurzamer watergebruik. De resultaten na twee jaar zijn veelbelovend: de deelnemende brouwerijen verbruikten 289 080 m³ water minder in 2019 en pompten 165 661 m³ minder grondwater op.
Nooit eerder gebruikten openbare besturen minder pesticiden dan vandaag. Er is een daling van 76% werkzame stof tussen 2010 en 2019. “Pesticidegebruik tot een absoluut minimum beperken is goed voor het
milieu én de gezondheid van de mensen. De grootste gebruiker blijft federaal spoorwegbeheerder Infrabel, ik verwacht dus bijkomende inspanningen van hen om minder pesticiden te gebruiken en actief te zoeken naar alternatieven voor het onderhoud van de sporen en de terreinen die het beheert,” zegt Demir.
Vanaf 1 januari 2021 wordt de huidige keuring van de afvoer voor afval-en regenwater en van de binneninstallatie aangepast en uitgebreid. Een keuring is vanaf dan verplicht voor de waterafvoer en voor alle aanwezige waterinstallaties: de binneninstallatie, de installatie tweedecircuitwater en de niet-aangesloten binneninstallatie.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2019. Uit de analyse van de controles van de waterbedrijven blijkt dat het kraanwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. Daarnaast testte de waterbedrijven ook extra op een aantal nieuwe stoffen.