Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over drinkwater.
De neerslag van de afgelopen weken zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. Op de meeste locaties worden op de onbevaarbare waterlopen wel de minimale ecologische debieten en waterpeilen gehaald.
De neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor een licht herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. De droogtetoestand blijft dus ernstig, maar extra maatregelen worden minstens de komende 2 tot 3 weken niet verwacht.
De voorbije weken namen waterbeheerders waterbesparende maatregelen om de waterpeilen en waterafvoeren zo goed mogelijk te handhaven en de watervoorziening te garanderen. Al valt nu eindelijk hoognodige neerslag, de droogteproblematiek is daarmee nog niet voorbij. De Droogtecommissie, de VMM en andere actoren blijft de droogte- en waterschaarstetoestand verder opvolgen.
De Droogtecommissie adviseert het behoud van alle genomen maatregelen en herhaalt de eerder uitgebrachte adviezen en oproepen. De recente en voorspelde neerslag zorgt voor een tijdelijk, licht herstel van de afvoeren en waterpeilen van waterlopen en waterwegen. Dit resulteert niet in een herstel naar de normale waarden voor de tijd van het jaar en zal weinig effect hebben op de grondwaterstanden. De droogtetoestand blijft ernstig.
De Droogtecommissie roept alle gebruikers van water op om het waterverbruik (uit alle
waterbronnen) maximaal te beperken. De debieten en waterpeilen van waterlopen en
waterwegen zijn laag, op sommige plaatsen zeer laag. Hetzelfde geldt ook voor de
grondwaterpeilen. De voorspelde neerslag van de komende 10 dagen zal de
watervoorraden niet significant herstellen.
De Vlaamse Droogtecommissie kwam vandaag (18 augustus) samen om de droogtesituatie te bespreken. De conclusie is duidelijk: de toestand is kritiek. De commissie roept daarom alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik (uit alle bronnen) maximaal terug te dringen. Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten als de toestand verslechtert.
Uit de meest recente verbruikscijfers van de Vlaamse waterbedrijven blijkt dat het kraanwaterverbruik de voorbije week rond het gemiddelde van de laatste 5 jaar schommelt. De zeer warme maandag 18 en dinsdag 19 juli zorgen voor een lichte stijging en dat vooral voor de waterbedrijven actief aan de kust, maar er is zeker geen sprake van een piekverbruik.
Vlaanderen lanceert De Grote Stroomversnelling met meer dan 1000 acties voor een betere waterkwaliteit , water vol leven en een evenwichtig watersysteem. De acties maken deel uit van de nieuwe stroomgebiedbeheerplannen en worden de komende 6 jaar overal in Vlaanderen uitgevoerd.
De VMM werkte samen met de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) om samen met OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid PFAS-data te delen in de PFAS-verkenner. Op de kaart kan je zien of er in jouw buurt informatie over PFAS aanwezig is. Daarnaast kan je via het geoloket waterkwaliteit de waterkwaliteitsdatabank van de VMM raadplegen. Deze databank wordt voortdurend geactualiseerd, dus ook nadat PFAS-metingen werden uitgevoerd.
De Europese kaderrichtlijn Water is in Vlaanderen omgezet in het decreet Integraal waterbeleid. Die moet zorgen voor een goede toestand van zowel oppervlakte- als grondwater. Om dit te realiseren stelde de Vlaams Regering, op voorstel van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW), op 1 juli laatstleden stroomgebiedbeheerplannen vast voor de volgende zes jaar. De VMM coördineert de werking van de CIW en het VMM-onderzoek vormt de basis voor de beleidsvorming. PFAS is een van die gevaarlijke stoffen die hierbij specifieke aandacht krijgt. Op Europees niveau stuurt de VMM mee aan om de PFAS-problematiek aan te pakken aan de bron.