Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over drinkwater.
Op basis van de huidige wetenschap over de gezondheidseffecten van trifluorazijnzuur (TFA), liet het Departement Zorg een voorlopige gezondheidskundige advieswaarde voor TFA in drinkwater opstellen. Deze werd voorlopig bepaald op 15,6 µg/l. Verder onderzoek naar TFA kan deze waarde nog bijstellen in de toekomst. De Vlaamse Milieumaatschappij zal deze waarde hanteren als voorzorgswaarde voor het drinkwater, wat betekent dat de drinkwaterbedrijven aanwezigheid van TFA in het water structureel moeten opvolgen.
De VMM publiceert jaarlijks een drinkwaterbalans met kerncijfers van de waterproductie en -levering in Vlaanderen. Daaruit blijkt al enkele jaren een dalende trend in het drinkwaterverbruik. In 2023 werd het laagste verbruik in 20 jaar tijd geregistreerd.
Bier brouwen vergt veel water. Daarom zetten de Green Deal Brouwers sterk in op waterbesparing en andere waterbronnen. Z-Water maakte een reportage over hoe Brouwerij Huyghe in Melle er hard aan werkt om de "duurzaamste brouwer in Vlaanderen" te worden.
Om bier te brouwen heb je veel water nodig. Daarom zochten en vonden de Green Deal Brouwers de voorbije vijf jaar manieren om in hun productieproces duurzamer om te gaan met water. Samen bespaarden ze tussen september 2018 en december 2023 in totaal 2 286 822 m³ water, het equivalent van 915 olympische zwembaden.
De kwaliteit van het kraantjeswater in Vlaanderen is goed. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers over het kraanwater in 2022. Op basis van de resultaten van de vele jaarlijkse controles aan de kraan en de resultaten van de operationele controle die de waterbedrijven uitvoeren, voldoet de kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen in zeer grote mate aan de opgelegde kwaliteitseisen.
Hergebruik van (afval)water speelt een zeer belangrijke rol in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Om dat hergebruik te stimuleren werden een aantal financiële obstakels in de wetgeving heffingen weggewerkt. Meteen werden ook een aantal andere nodige wijzigingen ingevoerd. Door onder andere het optimaliseren van bemonsteringscampagnes, stemden we de heffingen bovendien beter af op het “vervuiler betaalt”-principe. De wijzigingen gingen in vanaf 1 januari 2024.
De Vlaamse Regering zet opnieuw stappen om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste. Het kent 10 miljoen euro steun toe aan 11 investeringsprojecten die meer water circulair gebruiken en minder water verbruiken. Ze verlagen zo de druk op ons kostbare grond- en oppervlaktewater. De projecten passen in het Vlaams klimaatadaptatieplan en de structurele verankering van de Blue Deal. De Vlaamse Milieumaatschappij coördineert het steunprogramma.
Kraanwater in Vlaanderen wordt geproduceerd uit grondwater of oppervlaktewater. In 2022 werd door de waterbedrijven in totaal 361,6 miljoen m³ ruwwater gewonnen, waarvan 46,3% afkomstig van grondwater en 53,7% van oppervlaktewater. De verhouding tussen grond- en oppervlaktewater als ruwwaterbron bleef tussen 2012 en 2016 ongeveer gelijk. Sinds 2016 daalt het aandeel van grondwater als ruwwaterbron.
Tot voor kort moest je voor een controle van je putwater terecht bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Als gevolg van een wijziging in de regelgeving kan je hiervoor voortaan terecht bij je drinkwaterbedrijf.
In ‘statistieken toepassing algemeen waterverkoopreglement 2022’ geeft de VMM een beeld over waterarmoede in Vlaanderen. Het aantal betalingsuitstellen, herinneringsbrieven, ingebrekestellingen en afbetalingsplannen daalt in vergelijking met vorig jaar. Waterbedrijven sturen nu meer sms’en of mails om te herinneren dat er nog facturen niet betaald werden, dat kan mee een rol spelen.