Levering van drinkwater
Openbare drinkwatervoorziening in Vlaanderen
Recht op aansluiting
Iedereen heeft het recht om aan te sluiten op het openbare waternetwerk. Het waterbedrijf of de gemeente kan deze aansluiting alleen weigeren om technische, juridische of economische redenen, bv. als de kwaliteit niet kan gegarandeerd worden, als er geen recht op doorgang is, of als de kostprijs veel te hoog ligt.
De meeste gebouwen in Vlaanderen zijn aangesloten op het openbare waternetwerk, een beperkt aantal niet. Is jouw woning nog niet aangesloten, en wil je weten of dat mogelijk is? Vraag het na bij het waterbedrijf van je gemeente.
Zoek hier op welk waterbedrijf water levert in jouw gemeente.
Organisatie drinkwatervoorziening
De drinkwatervoorziening in Vlaanderen is een gemeentelijke opdracht. Om een betere dienstverlening te kunnen bieden, werken veel gemeenten samen voor de productie en levering van kraanwater. Het openbare waterdistributienetwerk in de 300 Vlaamse gemeenten wordt op 1 januari 2020 beheerd door 7 waterbedrijven: AGSO Knokke-Heist, De Watergroep, FARYS/TMVW, IWVA, pidpa, water-Link en Brabant Water. Op het grondgebied van 15 gemeenten zijn twee waterbedrijven actief.
- Meer over de juridische vorm van waterbedrijven, samenwerkingsverbanden en reguleringskader >>
- Strategisch plan waterbevoorrading in Vlaanderen - drinkwaterbevoorrading via openbare waterdistributie >>
Private drinkwatervoorziening
Naast de openbare drinkwatervoorziening zijn er ook andere waterleveranciers met een waterwinning in beheer. Zij leveren drinkwater zonder het openbare waternet te gebruiken.
Private waterleverancier
Een private waterleverancier levert drinkwater uit een eigen (grond)waterwinning aan derden (andere gebruikers) als commerciële of openbare activiteit.
Bv. een huurwoning die niet aangesloten is op het openbare waternet, een school of een zorginstelling waar grondwater gebruikt wordt voor drinkwatertoepassingen.
Private waterwinner
Een private waterwinner levert drinkwater uit een eigen waterwinning waaruit gemiddeld minder dan 10 m³ per dag gewonnen wordt of waarvan minder dan 50 personen gebruik maken. Het water wordt niet aan derden (andere gebruikers) geleverd in het kader van een commerciële of openbare activiteit. Het gaat dan bv. om een gezin dat opgepompt grondwater gebruikt voor drinkwatertoepassingen.