Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
De grotere aantallen van de Chinese wolhandkrab, een invasieve exoot in onze contreien,
heeft een negatieve impact op het zoetwaterleven in onze rivieren. Met het Europese project
CLANCY wil de VMM de overvloed aan wolhandkrabben beperken.
Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom werkt de Green
Deal Brouwers sinds september 2018 aan een duurzamer
watergebruik in het productieproces. Volgens hun nieuwe
rapportering bespaarden ze in 2021 in totaal 569 466 m³ water. Sinds de start van de Green Deal Brouwers staat
de teller op maar liefst 972 852 m³ minder waterverbruik of
389 olympische zwembaden.
De VMM is partner van het Europese COMPAIR-project, dat via burgerwetenschap data verzamelt rond verkeersstromen en luchtkwaliteit. In het project helpt de VMM lokale besturen om luchtkwaliteitssensoren te kiezen en burgers om met de sensor gemakkelijk de luchtkwaliteit in hun buurt te meten
Wil je als lokale overheid of als ontwerper nieuwe projectontwerpen klimaatbestendiger maken? Dat kan met onze nieuwe PROJECT-tool! Deze innovatieve tool toont inspirerende voorbeeldprojecten en geeft je een score. Dat kan voor één perceel of voor een volledige wijk. Voeg eenvoudig adaptatiemaatregelen toe en visualiseer meteen de impact. Scoor hoog met jouw project en bouw mee aan een klimaatbestendiger Vlaanderen.
Sinds 1 januari 2023 zijn de wijzigingen aan de watertoets en de informatieplicht van toepassing. De informatieplicht is nu opgebouwd op basis van de overstromingsscores voor het perceel en/of het gebouw. De nieuwe kaarten voor fluviale overstromingen, pluviale overstromingen en kustoverstromingen zijn de basis. De overstromingskansen bepalen de overstromingsscores.
Met LIFE CityTRAQ start een internationaal project waarbij de VMM met vijf Europese partners samenwerkt rond een betere lokale luchtkwaliteit. Dat gebeurt aan de hand van verkeerstellingen en luchtkwaliteitsmetingen. Een screening- en scenariotool zal lokale besturen helpen om maatregelen uit te werken die de lokale luchtkwaliteit verbeteren.
Twintig Vlaamse steden en gemeenten zullen in de toekomst 70 miljoen liter drink- en grondwater per jaar besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te hergebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt. Eind 2022 ontvingen ze hiervoor een toegezegde investeringssteun van de Vlaamse Regering in het kader van de Blue Deal.
De VMM lanceerde eind 2022 nieuwe tools in het Klimaatportaal. Op dit kennisplatform kan je alle cijfers en kaarten over de klimaatverandering vandaag en in de toekomst raadplegen. Nieuw is de PLAN-tool waarmee je gebiedsgericht kan beoordelen welke maatregelen omtrent klimaatadaptatie mogelijk zijn.
Bij de VMM zijn we fan van water! Water is en blijft een van onze meest kostbare grondstoffen. Net daarom zetten we onze schouders onder de Vlaamse Waterdagen. Van 18 tot 26 maart organiseren tientallen waterpartners spetterende activiteiten en daar mag de VMM natuurlijk niet aan ontbreken. Ontdek de 13 activiteiten die we voor jou in petto hebben.
In het voorjaar van 2021 liet Port of Antwerp-Bruges de uitstoot van voorbijrijdende voertuigen in en rond de haven meten met remote sensing. De metingen bevestigden de studieresultaten van de VMM dat een kleine groep voertuigen door defect of fraude een groot deel van de schadelijke stoffen uitstoot. Via remote sensing kunnen controleurs de probleemgevallen die veel te veel stikstofoxiden en roet uitstoten gemakkelijker aanpakken. Zo kunnen we gericht en doeltreffend actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.