Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Experten hebben in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij zes megatrends bestudeerd die belangrijk zijn voor het milieu in Vlaanderen. Ze gingen na hoe die trends ontstaan, hoe ze zich in Vlaanderen manifesteren en hoe ze via grote maatschappelijke systemen ons milieu beïnvloeden.
Op 1 januari verstrengen de regels voor het gebruik van pesticiden. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen dan geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen en op bermen geldt een verbod.
Sinds begin 2014 heeft de VMM een ISO 14001-certificaat en een EMAS-registratie voor haar kantoren in Aalst. De eerste resultaten en acties zijn nu gerapporteerd in de milieuverklaring 2014.
Zijn er werken aan een waterloop in je gemeente gepland? Dan neem je het best preventief contact op met de VMM en ANB voor advies over het waterecosysteem. Want de impact op dat systeem kan groot zijn. Dat bewijst de recente ervaring met de baggerwerken in de Moervaart.
In de periode 2010-2013 ontwikkelde de VMM samen met VITO het WEISS-systeem (Water Emissions Inventory planning Support System). WEISS is een computersysteem dat zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van de bronnen van vervuiling inventariseert en de routes waarlangs de vervuiling zich tot in het oppervlaktewater verplaatst. Al tijdens het project kwamen andere organisaties nieuwsgierig meekijken hoe het systeem functioneert en in welke mate het aanpasbaar is voor andere toepassingen en in andere regio’s.
Noteer 3 maart 2015 alvast in je agenda. Dan gaat de tweede editie van het congres Publieke Ruimte van Steunpunt Straten door met als thema ‘ruimte voor water’.
De VMM meet continu sedimentconcentraties (= aantal gram sediment per liter) en sedimentvrachten (= hoeveelheid ton zwevende droge stof) in onze waterlopen zodat we de sedimentlast kunnen monitoren. We startten het sedimentmeetnet op de onbevaarbare waterlopen 20 jaar geleden op.