Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Verhoogde ozonconcentraties brengen schade toe aan vegetatie zoals bladverkleuring, vertraagde groei of zelfs afsterven van de plant. Bij gewassen leidt dit tot opbrengstvermindering. In opdracht van MIRA en in samenwerking met IRCEL heeft VITO nu een ozonfluxmodel uitgebouwd om de ozonschade te becijferen.
In de zomer van 2013 bleken de waterplanten (macrofyten) in de Grote Nete verdwenen. Het ging om een aanzienlijk traject vanaf het Albertkanaal ter hoogte van Geel-Stelen tot de samenvloeiing met de Kleine Nete. Het onderzoek van de VMM leverde geen duidelijke oorzaak op.
Het leertraject RIO-Leren van de VMM brengt gemeentebesturen en gemeentelijke rioolbeheerders samen met als doel de kostenefficiëntie van het rioolbeheer te optimaliseren via de overdracht van goede praktijken.
Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oudenaarde en de gemeente Maarkedal werkt de VMM aan een riviercontract voor de Maarkebeek. Het riviercontract bestaat uit maatregelen die het overstromingsrisico in dit stroomgebied moeten verminderen.
Met een marktonderzoek peilde de VMM bij huishoudelijke drinkwatergebruikers in Vlaanderen naar de perceptie van de drinkwaterprijs en de wijze van berekening van de waterfactuur. Daaruit blijkt onder meer dat de meerderheid van de bevraagden een uniforme berekening van de waterfactuur verkiest.
Nieuwe internationale regelgeving voor de zwaveluitstoot van scheepsmotoren zorgt ervoor dat meer en meer schepen uitgerust worden met scrubbers voor het ‘wassen’ van uitlaatgassen. Dat waswater vormt een nieuwe potentiële verontreinigingsbron op zee, maar ook in onze havens. De VMM werkt nu mee aan een project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen om de impact in kaart te brengen.
Onze website is grondig vernieuwd. Niet alleen qua look, maar ook inhoudelijk is de site volledig over een andere boeg gegooid. Ontdek het zelf op vmm.be!
Het Europese Life+ ATMOSYS-project is genomineerd als een van de beste Europese Life+ projecten. ATMOSYS zorgt voor betere luchtkwaliteitsmodellen tot op straatniveau met een hoge ruimtelijke resolutie.
Het nieuwe rapport Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest in 2013 bevestigt de trend dat de Vlaamse luchtkwaliteit de voorbije decennia verbetert.
Uit het jaarrapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2013’ blijkt dat er in 2013 opnieuw minder verontreinigende stoffen en broeikasgassen in Vlaanderen geloosd werden. Daarmee wordt de algemeen dalende tendens sinds 2000 voortgezet.