Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
AWIS, het afvalwaterinformatiesysteem dat de VMM nu ontwikkelt, zal als eerste belangrijke stap een gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen omvatten. Deze gebiedsdekkende databank steunt op de uitwisseling van gegevens tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, rioolbeheerders, Aquafin en lokale besturen.
Vanaf 1 januari mogen enkel nog erkende boorbedrijven grondwaterboringen uitvoeren. Een boorbedrijf moet dan een erkenning in het kader van VLAREL bezitten om het merendeel van de boorwerkzaamheden te mogen uitvoeren.
Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen blijkt dat in 2015 de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.
Nieuwe cijfers van de VMM geven aan dat er nog steeds te veel stikstof in de lucht zit. Dat draagt bij tot de verstoring van ecologische processen en vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit.
Voor alle leiding- en grondwatergebruikers wordt sinds dit jaar een gelijkaardig sociaal tarief gehanteerd. Daarom wordt ook de vrijstellingsregeling voor de heffing op de waterverontreiniging aangepast.
Als milieumaatschappij probeert de VMM ook haar eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zo beheren we 25 grote pompgemalen op Vlaamse waterlopen die heel wat elektriciteit verbruiken.
Hoe bespaar je energie op een bestaand pompgemaal zonder de goede waterhuishouding in het gedrang te brengen? Met slimme aanpassingen aan de sturing. Daarmee realiseerden we vorig jaar al 28% energiebesparing voor het gemaal van Boekhoute.
Subsidieaanvragen van lokale besturen voor rioleringsprojecten doorlopen nu nog een complex proces dat grotendeels op papier verloopt. Als deel van het AWIS-project wil de VMM het dossierbehandelingsproces vereenvoudigen, de relevante informatiestromen digitaliseren en een klantvriendelijke online omgeving bouwen om subsidiedossiers op te volgen.
Op vrijdag 27 mei brak een onweer los boven Riemst en viel er maar liefst 62 liter neerslag op één uur. Ter vergelijking: normaal valt er 60 tot 80 liter/m² op één maand. Het was het eerste van een hele reeks onweders die over een periode van 12 opeenvolgende dagen gepaard gingen met lokaal hevige regenval en bijhorende wateroverlast.
De recente wateroverlast en overstromingsschade is in eerste instantie veroorzaakt door de uitzonderlijke hoeveelheid regen die op korte termijn viel. Maar ook de infrastructuur in Vlaanderen (riolering, wachtbekkens, dijken …) is niet altijd in staat om bescherming te bieden tegen zo’n extreme regenval. Recente studies wijzen op een grotere kans op felle zomerbuien en meer neerslag in de winter. We moeten ons dus wapenen voor de toekomst.
Vlaanderen haalde in 2015 heel wat Europese doelstellingen voor luchtkwaliteit. Maar er was wel een overschrijding voor lood en stikstofdioxide. De streefwaarden voor arseen, cadmium en nikkel werden overschreden in regio’s met metaalindustrie. Naar gezondheid toe vormt vooral fijn stof, ozon en zwaveldioxide een probleem.