Hoeveel kost het rioolbeheer in Vlaanderen?
Rioolbeheer kostte in 2015 318 miljoen euro of 50 euro per Vlaming. Dat blijkt uit het recente rapport ‘Kosten voor riolering’.
Rioolbeheer kostte in 2015 318 miljoen euro of 50 euro per Vlaming. Dat blijkt uit het recente rapport ‘Kosten voor riolering’.
In opdracht van de VMM werkt HydroScan samen met Jeremy Benn Associates aan een nieuwe kaart met de afstromingsgevoelige gebieden in Vlaanderen. Daarop zal je de gebieden in Vlaanderen zien die een verhoogde kans hebben op wateroverlast door afstromend regenwater.
De VMM is gestart met de inrichtingswerken aan de Kemmelbeek in Ieper (Elverdinge, Zuidschote) en Lo-Reninge (Reninge). Met die werken verhogen we de ecologische kwaliteit van de waterloop en vermindert de kans op frequente overstromingen.
Aan de Oude Kale is de VMM gestart met een ecologisch herstelproject. Een stuk rechtgetrokken waterloop krijgt weer een meanderend patroon. De buitenbochten krijgen steilere oevers, de binnenbochten zachthellende oevers.
Tegen 2021 moet het watersysteem van 17 geselecteerde speerpuntgebieden in Vlaanderen in een goede ecologische toestand zijn. Als onderdeel van dat proces, is het overlegplatform ‘Financiering waterbeleid’ van start gegaan. Tegen midden 2018 werken zij een beleidsvoorstel uit om de financiële instrumenten van het integraal waterbeleid te optimaliseren.
Uit het rapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2015’ blijkt dat er in 2015 opnieuw minder luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen in Vlaanderen geloosd werden. Dat is een bevestiging van de algemeen dalende tendens die we sinds 2000 zien.
De VMM geeft elk jaar een stand van zaken van de hoeveelheid pesticiden die de openbare besturen gebruiken. 2015 was het eerste jaar waarin er voor deze groep een verbod geldt. Dit verbod komt er na een beleid van 10 jaar waarin het pesticidengebruik werd afgebouwd.
Het tariefplan 2017-2022 van elke watermaatschappij zal eind december gekend zijn. Voor het eerst geven de watermaatschappijen een kijk op de verwachte evolutie van hun kosten en opbrengsten voor drinkwatervoorziening en leggen ze een tariefpad vast voor de komende jaren. De WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij controleert momenteel de laatste tariefplannen.
Milieusparend gedrag is een van de kernwaarden van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dat wordt opnieuw bevestigd door de vernieuwing van de EMAS-registratie voor onze vestiging in Aalst tot 16 november 2019. Ook de locaties Hasselt, Herentals, de administratieve vestiging in Oostende, LAK Gent en de dienst Lucht in Antwerpen (Kronenburgstraat en Vuurkruisenplein) zijn EMAS-geregistreerd.
Vanaf maandag 16 januari kan je voor het tweede jaar op rij je aangifte voor de heffing op de waterverontreiniging of heffing op de winning van grondwater digitaal indienen. Het online heffingenloket werd het afgelopen jaar aangepast op basis van een interne en externe evaluatie. De VMM organiseert twee infosessies voor bedrijven in Aalst op 11 en 12 januari 2017 waar de belangrijkste aanpassingen worden gepresenteerd.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.