Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Onze nieuwe modelkaarten houden voor het eerst rekening met het effect van dichtbebouwde smalle straten of street canyons, zodat je een beter zicht krijgt op de luchtkwaliteit op straatniveau. Deze modelkaarten zullen getoetst worden aan de data die verzameld worden met het project CurieuzeNeuzen.
2016 kent opnieuw een daling van de lozingen van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen. De impact van de energiesector en de industrie neemt af, die van de gezinnen en het verkeer neemt toe. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2016’.
De openbare besturen gebruikten in 2016 een pak minder pesticiden dan het jaar ervoor: een daling van 2,4 ton of meer dan 25%. De daling is vooral te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel, maar ook bij de lokale besturen kan het pesticidenverbod een succes genoemd worden: 2 op de 3 gemeenten doen het zonder pesticiden of met minder dan 1 kg (werkzame stof) per jaar.
Toegang tot water is een basisrecht. Met de nieuwe portaalsite ‘LAC water’ ondersteunen we de medewerkers van de lokale adviescommissies van de OCMW’s die een belangrijke rol spelen in de bestrijding van waterarmoede.
In de strijd tegen de Chinese wolhandkrab heeft de VMM met de universiteit Antwerpen een nieuwe val ontwikkeld. Het systeem, waarbij de krabben door een gleuf in een metalen kist vallen, is met succes uitgetest en zal nu aan de vistrap in Grobbendonk geïnstalleerd worden.
De jaarlijkse actualisatie van de gemeentelijke zoneringsplannen is uitgevoerd en de plannen zijn vanaf nu te consulteren via het geoloket zonerings- en uitvoeringsplan op vmm.be. Nieuw dit jaar is de Web Feature Service (WFS) waardoor je de nieuwe plannen ook meteen kan integreren in je eigen GIS-toepassing.
In Beringen en Lummen hebben we over een afstand van 2,5km maar liefst 30 meanders hersteld, waardoor de Zwarte Beek weer kronkelt als vanouds. Ook twee vismigratieknelpunten zijn opgelost zodat zeldzame beekvissen weer opwaarts kunnen migreren.
Dit jaar hebben we in Vlaanderen meer overschrijdingen gemeten voor fijn stof dan in dezelfde periode vorig jaar. In Antwerpen riep dat de vraag op of de lage-emissiezone (ingevoerd 1 februari 2017) wel effect heeft. Maar de overschrijdingen doen zich in heel Vlaanderen voor en dat heeft voornamelijk te maken met de weersomstandigheden. Een onderbouwde evaluatie van de effecten van de LEZ in Antwerpen kan pas binnen 3 tot 5 jaar.
In 2016 werd in totaal op 2.617 adressen of bij 6.026 gedomicilieerde mensen het water afgesloten. Dat is een daling met 33% ten opzichte van 2015. Het aantal mensen dat hun waterfactuur niet op tijd betaalt, is wel gestegen.
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.