Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
In 2017 verbeterde de kwaliteit van onze waterlopen lichtjes, vooral wat betreft opgeloste zuurstof en nutriënten. Er zijn bijkomende inspanningen nodig, willen we overal een goede ecologische toestand behalen.
Al meer dan 25 jaar verzamelt de VMM waarnemingen van zoetwaterdieren in Vlaamse waterlopen. Al die data kan je nu online raadplegen in een wereldwijde databank.
Als bedrijven intensief water besparen kan dat leiden tot hogere concentraties van bepaalde stoffen in hun afvalwater. In dat geval biedt VLAREM al langer een kader om gemotiveerd af te wijken van de lozingsvoorwaarden. De VMM ondersteunt die initiatieven om waterbesparing, waterhergebruik en kringloopsluiting bij bedrijven te stimuleren.
Heb je vervuiling in een waterloop of lozing op de riool gedetecteerd? Via ‘tracing’ in de rioolinventaris AWIS kunnen rioolbeheerders en gemeenten nu de route van de vervuiling en de mogelijke vuilvracht berekenen.
Steeds meer mensen willen een betere luchtkwaliteit in hun buurt en trekken zelf op onderzoek. Samen met Vlaamse en Nederlandse partners wil de VMM de burgers hierin ondersteunen. Op 29 mei hebben we het startschot gegeven voor het Europese project Zuivere Lucht.
Een spectaculair zicht dit weekend in Heule: een koker van 28 meter lang is onder de spoorlijn geschoven. Die moet het water van de Heulebeek bij hoogwater sneller afvoeren zodat het overstromingsrisico in het centrum van Heule vermindert.
Nog tot en met 15 juli 2018 kan je als rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering online invullen. In de rapporteringstool vind je ook de resultaten over de kostenefficiëntie en ecologische performantie van het rioolbeheer in jouw gemeente.
In het Demerbekken biedt de VMM extra ondersteuning aan lokale waterbeheerders. Hierdoor kunnen herstelprojecten sneller gerealiseerd worden en zal de toestand van het watersysteem vlugger verbeteren.
61 liter of 54 % daarvan verbruiken we in de douche, op het toilet en met de wasmachine. Gelukkig kan je net daar nog flink besparen: korter douchen, een spaarknop installeren of enkel volle wasmachines laten draaien.
Hoeveel fijn stof een houtkachel werkelijk uitstoot, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het hout en de manier waarop je je kachel gebruikt. Moderne kachels hebben vaker technologie die de uitstoot kan verminderen. Maar ook daar ligt de werkelijke uitstoot hoger dan wat de officiële testen aangeven.