Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Tegen 2050 willen Europa en Vlaanderen evolueren naar een ecologisch duurzame samenleving. Een korte, krachtige uitspraak, met verstrekkende gevolgen. Want vanaf nu zal onze maatschappij grondig moeten veranderen om die doelstelling te behalen. Hoe moeten we dit in Vlaanderen aanpakken? Waar liggen de uitdagingen? In het nieuwe MIRA-rapport Milieuverkenning 2018 onderzoeken we de oplossingen en hefbomen die moeten bijdragen tot ecologisch duurzame systemen.
Met een vernieuwd financieringsmodel kan de VMM ramen hoeveel geld rioolbeheerders nodig hebben voor de verdere uitbouw en het onderhoud van de riolering. Omgekeerd kunnen we ook berekenen welke investeringsuitgaven er tegen 2027 mogelijk zijn met het huidige budget. Dit brengt een aantal belangrijke uitdagingen aan het licht.
Onze steden worden ‘slim’ en in deze Smart Cities horen actuele luchtkwaliteitsmetingen thuis. Als luchtexpertisecentrum onderzoekt de VMM welke toepassingen mogelijk zijn via het VLAIO-project DenCity.
De voorbije jaren is de uitstoot van heel wat vervuilende stoffen afgenomen. De luchtkwaliteit in 2017 was beter dan een tiental jaar geleden. De huidige luchtkwaliteit heeft wel nog negatieve effecten voor de gezondheid en de vegetatie.
Van 2000 tot 2016 is de uitstoot van broeikasgassen gedaald. Dat komt vooral door maatregelen in de energiesector en de industrie, een daling in het gebruik van CFK’s en HCFK’s en veranderingen in huisverwarming door gezinnen.
Door de klimaatverandering zullen we in Vlaanderen de komende jaren vaker kampen met hittegolven, vooral in steden en regio’s die verder van de kust gelegen zijn. Nieuwe modelberekeningen geven inzicht in verschillende mogelijke scenario’s.
De saneringswerken aan de Winterbeek zijn volop aan de gang. In het eerste deelgebied Schoestersvliet en Meilrijk zijn de werken na anderhalf jaar afgerond. De vervuilde beekbodem is volledig verwijderd, goed voor zo’n 25.000 ton. Er is ook 41.000 ton vervuilde oever afgegraven.
Op amper vijf jaar tijd hebben alle kantoren van de VMM een EMAS-registratie en een ISO 14001:2015-certificaat behaald. Alle 12 locaties voldoen nu aan de strenge milieunormen die vereist zijn om het kwaliteitslabel te mogen dragen.
Heb je specifieke milieudata nodig? Cijfers rond watergebruik, afval, luchtemissies of energiegebruik, uit een bepaald jaar of een specifieke sector? Grote kans dat de interactieve webtool ‘Milieudata’ op www.milieurapport.be je op je wenken kan bedienen.
In mei was er op veel plaatsen wateroverlast door hevig onweer. Door drones in te zetten, heeft de VMM op enkele plaatsen die wateroverlast in kaart kunnen brengen. Daaruit blijkt dat onze computermodellen de omvang van de wateroverlast zeer goed voorspellen.