Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Sinds 26 maart zoeken de inwoners van Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands online en offline naar manieren om het overstromingsrisico in hun streek verder te verminderen. In het verleden zorgde de Vliet-Molenbeek al voor heel wat wateroverlast en ook vandaag blijft de kans op waterschade bestaan. Daarom lanceerde de VMM samen met 13 lokale, provinciale en Vlaamse overheden een participatieproject om nieuwe voorstellen te verzamelen en onmiddellijk ook een draagvlak te bouwen om ze te realiseren.
Hoe kan het klimaat veranderen in jouw gemeente en welke effecten kan je verwachten op vlak van hittestress, droogte, overstromingen of zeespiegelstijging? Hoeveel personen, gebouwen en kwetsbare instellingen worden hierdoor getroffen? De VMM heeft al het beschikbare kaart- en cijfermateriaal voor Vlaanderen op één website gebundeld: Klimaatportaal Vlaanderen.
Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.
Het grondwater in Vlaanderen is zich stilaan aan het herstellen na de droge zomer. Op de meeste plaatsen zijn de grondwaterstanden al een heel stuk gestegen na de droge zomer, maar normaal moet het grondwater in deze periode van het jaar zijn hoogste niveau bereiken. Dit niveau bereiken we op de meeste plaatsen nog niet. Vooral in het oosten van Vlaanderen blijven de standen laag voor de tijd van het jaar.
De VMM slaat de handen in mekaar met de stad Hasselt om de Demer opnieuw plaats te geven in het Kapermolenpark. Het vormt een onderdeel van de volledige herinrichting van het park, waarvoor iedereen ideeën mocht aanbrengen.
In 2019 dien je opnieuw jouw aangifte voor de heffing op waterverontreiniging of grondwaterwinning digitaal in. We hebben de digitale aangifte en de berekeningswizard in de loop van 2018 verder geoptimaliseerd. Benieuwd naar de wijzigingen? Kom naar de infosessie op 18/01.
Op 19 december is het openbaar onderzoek over de waterbeleidsnota 2020-2025 gestart. Die nota bevat de krachtlijnen van de visie van de Vlaamse Regering op het toekomstige waterbeleid. Ook de grote waterbeheerkwesties rond de kwaliteit van het oppervlaktewater en de toestand van het grondwater in Vlaanderen, komen in de nota aan bod.
Regent het in Vlaanderen? Dan kan je op de voet volgen waar er hoeveel valt via www.waterinfo.be. Wil je die real-time-gegevens gebruiken? Dat kan vanaf nu, dankzij een nieuwe webdienst die de neerslagintensiteit als open data aanbiedt.
Is de lucht die je inademt gezond? Je hebt het je vast al afgevraagd. Waarom dan geen eigen onderzoek op touw zetten? Burgerwetenschap, of citizen science, is eenvoudiger dan je denkt. Om je te helpen, hebben we een online stappenplan www.hoemeetiklucht.eu gelanceerd.
Met de app ‘Virtuele Boring’ kan je nu op een smartphone zien wat er in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte.