Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Wie het huishoudelijk afvalwater zuivert in een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater of IBA, heeft recht op vrijstelling van de heffing. De aanvraag voor deze vrijstelling verloopt voortaan volledig via het gemeentebestuur.
De VMM is door België voorgedragen voor de Europese EMAS-awards 2019 in de categorie middel- tot grote overheidsorganisatie. De VMM volgt het EMAS-certificatiesysteem om haar milieuprestaties als organisatie continu te meten en te verbeteren. De uitreiking vindt plaats op 25 november in Bilbao, Spanje.
Via het nieuwe Europese LIFE-project NARMENA zullen we zes jaar lang onderzoek doen naar oplossingen om (water)bodemsanering af te stemmen op natuurbehoud en waterberging. Samen met OVAM, ANB, Natuurpunt en andere partners zal VMM niet-invasieve, natuurgebaseerde saneringsmethoden uittesten ter hoogte van waterlopen, hun oevers en overstromingsgebieden.
Op 25 september hield het Europese project BE GOOD halt in Leuven. Als partner stelde de VMM er haar beide demo-applicaties voor. Er was heel wat enthousiasme voor zowel de 'Wastewater Tracing Challenge' als de 'Cleanest Air Route' (IRCELINE) onder de 80 ontwikkelaars, partners en deelnemers.
De rattenvangers van de VMM zetten, samen met het INBO en Nederlandse en Duitse collega’s, meer dan ooit alles op alles om muskusratten en beverratten beter en sneller op te sporen. Via het Europese LIFE-project MICA zullen we de komende jaren slimme vallen met cameradetectie uitzetten, die alleen maar beverratten vangen en elke nevenvangst uitsluiten. We gebruiken ook DNA uit de omgeving als controlemiddel op een geslaagde bestrijdingscampagne.
Met Internet of Water slaan zes partners de handen in mekaar om van Vlaanderen de internationale koploper op vlak van slim waterbeheer te maken. Samen met IMEC, VITO, De Watergroep, Aquafin en Vlakwa willen we maar liefst 2.500 sensoren in onze waterlopen plaatsen om belangrijke aspecten van de waterkwaliteit in real-time op te volgen. Op 29 mei hebben we het project officieel gelanceerd.
Krijgen we opnieuw een droge zomer? We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar volgen de situatie uiteraard op de voet en zijn voorbereid. Volg de huidige situatie mee op én bekijk hoe eenvoudig water besparen kan zijn.
Gemeenten en rioolbeheerders die voor de (her)aanleg van riolering en de bouw van individuele behandelingsinstallaties subsidies willen aanvragen bij de VMM, doen dat vanaf nu via een nieuw digitaal loket.
Snel inzicht krijgen in het complexe water- en afvalwatersysteem is cruciaal in noodsituaties, belangrijk voor een goed beleid en het informeren van de burger. Daarom heeft de VMM de Graph Tracing Engine ontwikkeld, een tracing algoritme dat data combineert over het hele watersysteem om snel vervuiling op te sporen en de impact van milieu-incidenten in te schatten.
Het slib van de Grote Laak in Laakdal is sterk verontreinigd met voornamelijk zware metalen en chloriden. In afwachting van de integrale sanering, waarbij ook de oevers en de vallei worden aangepakt, zullen we slib ruimen ter hoogte van Laakdal en Tessenderlo. In totaal zullen we 5400 m³ slib verwijderen. De werken zijn gestart in mei en zullen zo’n 6 maanden duren.