Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Voor het vierde jaar op rij een droge zomer betekent opnieuw gevaar voor de ecologische toestand van onze waterlopen. De debieten en de peilen van de onbevaarbare waterlopen zijn nu al op heel wat plaatsen laag tot zeer laag. Om nu en in de toekomst zo veel mogelijk schade te vermijden, heeft de VMM samen met de provincies, ANB en INBO een afwegingskader gemaakt, met parameters die in heel Vlaanderen in acht genomen worden.
Sigarettenpeuken, olieachtige substanties en andere producten die we liever niet door onze gootsteen gieten, verdwijnen vaak in de rioolputjes langs de straten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat rioolputjes niet noodzakelijk naar een waterzuivering gaan. De vervuiling komt vaak rechtstreeks in de waterlopen terecht, met alle gevolgen van dien voor het waterleven.
Onze waterlopen raken steeds vaker vervuild door kleine plastic korrels of 'nurdles'. Deze dienen als grondstof voor allerlei producten. Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grotere hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen.
Niemand in Vlaanderen is echt verrast dat er zich opnieuw een droge zomer aankondigt. Het is nochtans zeer uitzonderlijk dat de vorige drie zomers droog waren (daarvoor was het van 1976 geleden). Door de klimaatverandering zal dit een blijvend fenomeen zijn, en daarom zet de VMM, samen met partners en de betrokken sectoren, alle zeilen bij om Vlaanderen te wapenen tegen droogte. Hoe pakken we het aan?
Rioolbeheer kostte in 2017 en 2018 50 euro per Vlaming of zo’n 80 eurocent per verbruikte m3 drinkwater. Dat blijkt uit het recente rapport van de VMM ‘Financiële cijfers rioolbeheer in Vlaanderen 2017-2018’.
Wat zijn de krijtlijnen voor een krachtiger waterbeleid in de periode 2020-2025 en met welke knelpunten moeten we daarbij rekening houden? Dat staat in de nieuwe waterbeleidsnota die op 3 april door de Vlaamse Regering is vastgelegd.
In haar strijd tegen plastiek en ander afval in onze waterlopen gebruikt de VMM op strategische locaties vuilkeerschermen. Vorig jaar hebben we hiermee 900 kg drijfvuil kunnen ‘vangen’. Zwerfvuil en sluikstorten blijven een groot probleem, daarom werken we ook intensief samen met de lokale besturen om het probleem aan de bron aan te pakken.
Oplossingen zoeken voor droogte, wateroverlast, erosie en waterkwaliteit: dat kunnen we niet alleen. Daarom ging de VMM in 2020 al drie riviercontracten aan; een echt engagement waarbij omwonenden en betrokken partners van de Dommel, de Bellebeek en de Heulebeek samen oplossingen zoeken én uitvoeren.
De voorbije weken bleven tientallen medewerkers van de VMM actief op het terrein om de kwaliteit van onze waterlopen en lozingen van bedrijven en RWZI’s te monitoren. Dankzij hun alerte optreden werd recent nog een massale vissterfte op de Schelde voorkomen. Belangrijk werk in bijzondere omstandigheden.
Experimenten met artificiële intelligentie (AI) hebben al bewezen snel en accuraat overstromingen vanuit onze onbevaarbare waterlopen te kunnen voorspellen. Dit jaar onderzoeken we verder hoe we AI ook kunnen inzetten om droogte te voorspellen.