Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
In het Schulensbroek herstelt de Vlaamse Milieumaatschappij de natuur, samen met Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het gebied wordt ingericht als een rietmoeras en zal bufferend werken in tijden van klimaatopwarming. Het leefgebied van zeldzame dier- en plantensoorten wordt hersteld en er worden mogelijkheden voor kwaliteitsvolle recreatie gecreëerd. De werken kaderen in het Europese Life Delta project.
Om burgers in staat te stellen zelf fosfaat in de lokale waterlopen te meten, werd binnen het Europese Sullied Sediments project de ‘RiverDipp app’ ontwikkeld. Daarbij kunnen vrijwilligers, de zogenaamde ‘RiverDippers’ met behulp van hun smartphone en PADs zelf stalen nemen en de resultaten doorsturen.
In ’s Gravenvoeren creëerden werken aan de riolering de kans om inwoners én bezoekers meer van hun geliefde Voer te laten genieten én hen beter te beschermen tegen wateroverlast. Die kans hebben we samen met de gemeente Voeren en Aquafin niet laten liggen natuurlijk.
De voorbije jaren nam de uitstoot van heel wat stoffen af. Dat weerspiegelt zich in de luchtkwaliteit, die in 2019 beter was dan een tiental jaar geleden. Er zijn wel nog negatieve effecten voor de gezondheid en de vegetatie.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2019. Uit de analyse van de controles van de waterbedrijven blijkt dat het kraanwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. Daarnaast testte de waterbedrijven ook extra op een aantal nieuwe stoffen.
Het valleigebied van de Winge en haar zijlopen is bijna volledig overstromingsgevoelig gebied. Om overstromingsschade in de toekomst te beperken, voert de VMM dijkwerken uit om de woningen en het industrieterrein in de Wingevallei te beschermen.
De voorbije twee maand heeft de VMM meer dan 10 vuilvangers geplaatst in het stroomgebied van de Maas en de Demer. De zogenaamde 'littertraps' vangen drijfvuil op voor het naar zee afgevoerd kan worden. Met alle betrokken gemeentes maken we nu afspraken over samenwerking voor verwijdering van het vuil, monitoring en sensibilisering.
Gezonde, veerkrachtige watersystemen: dat is waar VMM, samen met haar partners, al 30 jaar voor ijvert en waarvoor ze zich ook de komende jaren volop blijft inzetten. Hoe we dat zullen doen, staat in de stroomgebiedbeheerplannen. De plannen bevatten acties en maatregelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater te verbeteren en om de risico’s bij overstromingen en droogte te verminderen. Nog tot 14 maart 2021 kan ook jij de plannen inkijken op www.volvanwater.be en je zeg doen.
De voorbije jaren werkte de VMM als partner binnen het BE-GOOD project mee aan het toegankelijker en herbruikbaar maken van overheidsinformatie. De VMM ontwikkelde binnen dit project de ‘Schoonste Lucht Route’ en de ‘Afvalwatertracing‘. Twee belangrijke realisaties die aan bod kwamen tijdens het slotevent op 23 september.
De eerste helft van augustus was het puffen geblazen: één lange hittegolf van 12 dagen. Helaas mogen we ons daar vanaf nu steeds vaker aan verwachten. Hadden we in de jaren 1970 nog een hittegolf om de 5 jaar, dan is dat nu gemiddeld één per jaar. Die hittegolven duren ook steeds langer, en bereiken steeds hogere temperaturen.