Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Door de hevige regenval in het begin van het jaar hebben we wat vertraging opgelopen, maar nu zijn de ecologische herinrichtingswerken aan het Schulensmeer in Lummen op kruissnelheid. Er wordt op verschillende locaties tegelijk gewerkt. De zandvang werd volledig geruimd, de voormalige zanddepots zijn grotendeels afgegraven en door het aanleggen van een ondiepe paaigracht krijgt ook de beschermde grote modderkruiper heel wat extra leefgebied.
Hoe groot is die impact en waar doet die zich precies voor? Kunnen we die impact ook verminderen? In dit filmpje kom je er alles over te weten.
In de loop van 2021 zal de VMM 22 slibruimingen uitvoeren en daarmee in totaal 177.465 m³ hinderlijk sediment uit de Vlaamse waterlopen verwijderen. Die hoeveelheid slib is groter dan wat er jaarlijks bijkomt aan sediment in onze waterlopen (geschat op 150.000 m³). Hiermee leveren we een extra inspanning ten opzichte van voorbije jaren.
Vorige week viel er overal in Vlaanderen heel veel neerslag. Toch betekent dat niet dat de grondwaterstanden meteen weer op peil zijn. Anderzijds, als je in het nieuws hoort dat de grondwaterstanden laag zijn, betekent dat niet dat het grondwater plots op zal zijn. Hoe kan dat nu? Ons grondwatersysteem werkt op een heel eigen manier. In dit filmpje leggen we het uit.
Eind 2020 kende de Vlaamse Regering aan 9 nieuwe ‘proeftuinen droogte’ een subsidie toe. In een proeftuin droogte gaan verschillende (landbouw)bedrijven met de steun van de Vlaamse overheid samen op zoek naar een oplossing om beter beschermd te zijn bij waterschaarste. De subsidie verlaagt de drempel om innovatieve oplossingen uit te werken. Die oplossingen kunnen dan ook in andere bedrijven gebruikt worden.
22 maart is Wereldwaterdag en dat laten we dit jaar niet zomaar voorbij drijven! Met de Vlaamse Waterdagen zetten we onze waterlopen in het zonnetje. Noteer alvast de week van 20 tot 28 maart in je agenda als je onze waterlopen eens van een andere kant wil bekijken: via een wandeling of fietstocht met je bubbel, of online vanuit je zetel. Wil je zelf iets organiseren? Graag! Laat het ons weten.
Met artificiële intelligentie accuraat droogte voorspellen is niet langer een toekomstdroom. De VMM liet een systeem uittesten dat meteorologische data combineert met voorspelde neerslag, evapotranspiratie, temperatuur en enkele ruimtelijke karakteristieken om (laagwater)debieten te voorspellen, tot 30 dagen vooruit. En dat levert voor het merendeel van de geteste locaties erg accurate debietvoorspellingen op.
In oktober 2020 startte VMM met ingrijpende werken aan het Schulensmeer. Deze voormalige zandwinningsplas op de grens tussen Lummen en Herk-de-Stad krijgt momenteel een grondige make-over. Enkele opgehoogde terreinen (zanddepots die achterbleven na de zandwinningswerken) worden opnieuw afgegraven om plaats te maken voor natte natuur. Met de vrijgekomen grond wordt in het Schulensmeer een zone ondiep water aangelegd waar zich waterplanten en riet kunnen vestigen.
Om efficiënter doorgedreven fosfor te verwijderen uit oppervlaktewater heeft de VMM samen met Aquafin een gekende techniek gekoppeld aan hedendaagse monitoring. Een eerste proefproject was alvast een succes: door extra dosering van ijzerzouten daalde het fosfor-gehalte, zonder dat er nadelige effecten werden waargenomen.
Zoals internationaal afgesproken rapporteert België over de emissiegegevens van bedrijven en andere bronnen naar lucht en water en geeft het informatie over de overbrenging van verontreinigende stoffen. Die informatie wordt opgenomen in het PRTR. Iedereen krijgt tot 9 maart 2021 de kans om te reageren op de rapportering van de gerealiseerde doelstellingen via een openbaar onderzoek.