Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Onze luchtkwaliteit kan enorm verbeteren als de emissiefraude in Vlaanderen verder wordt teruggedrongen. Dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van de VMM in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Vrachtwagens waarvan de katalysator niet werkt door fraude met AdBlue (een stof om de katalysator te laten werken) stoten tot 15 keer meer uit dan voertuigen die in orde zijn. Het terugdringen van AdBlue-fraude, fabrikantenfraude en roetfilterfraude kan de totale uitstoot van schadelijke stoffen van de betrokken vloot met respectievelijk 40%, 70% en zelfs 80% verminderen. Het onderzoek gebruikte een uniek en innovatief meetprogramma van ‘remote sensing’ waarbij langs verschillende plaatsen op de openbare weg in Vlaanderen de uitstoot van 200.000 voertuigen gemeten werd.
Water-Land-Schap 2.0 wil de gevolgen en de impact van de droogte te lijf gaan. De oproep richt zich naar lokale besturen, verenigingen, landbouwers en burgers die zich willen verenigen om samen op zoek te gaan naar oplossingen.
Op 26 april 2021 werd de VMM partner van de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’. Deze Green Deal brengt de komende vier jaar actoren uit het hele voedingssysteem samen om te werken aan een gezonde en milieuverantwoorde eiwittransitie.
De VMM lanceert voor de derde keer een oproep voor innovatieve samenwerkingsverbanden die inzetten op waterbesparing en/of circulair watergebruik. Voor de Proeftuinen Droogte 3.0 maakte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 4 miljoen euro vrij. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen. De oproep loopt tot 26 juli 2021.
Het aantal paling is in veel Europese rivieren 100 keer kleiner dan in de jaren 80. Overbevissing, verontreiniging en belemmeringen van vismigratie in de rivieren zijn de grootste oorzaken. Daarom werd de Europese aal een beschermde soort en werden beheerplannen opgemaakt zodat ten minste 40% volwassen paling weer zou kunnen ontsnappen naar zee. De VMM doet heel wat inspanningen om de migratiebelemmeringen voor deze prioritaire soort weg te werken.
In een van de oudste polders van West-Europa, de Oudlandpolder, staat het waterbeheer onder druk. Dat komt o.a. door de klimaatverandering en het verschillende – vaak tegenstrijdig – gebruik van het gebied. Een kordaat, gebiedsgericht water- en peilbeheer, waarbij het poldergebied wordt ingedeeld in compartimenten met elk een eigen peilregime, is daarop het antwoord.
De zomer van 2020 haalde de top 3 van de hitterecords. Door de klimaatverandering kunnen we dit warme weer vaker verwachten. Zalig! Of toch niet? We houden van de zon, maar wat doet aanhoudende hitte met onze gezondheid … en niet te vergeten, met de omgeving waarin we leven? En wat zijn de gevolgen van de hittegolven wanneer die meer voorkomen en langer duren? Om de hittegolven continu te monitoren, doet de VMM metingen: we volgen temperatuur, luchtdruk en vochtigheid op.
Overstromingen nog beter in kaart brengen, daar zetten we bij de VMM alle zeilen voor bij. Daarom schakelen we nu ook satellietdata in: een snelle en efficiënte manier om een gebiedsdekkend beeld te krijgen van Vlaanderen, ongehinderd door regen, wolken of wind.
Sensoren worden almaar slimmer, kleiner, goedkoper en niet onbelangrijk: ze blijven zeer accuraat. De VMM volgt die evolutie al jaren op de voet, want de toepassingen voor slim meten zijn veelbelovend. Met onze eigen slimme peilmeetmodule kunnen we nu de waterstanden in de onbevaarbare waterlopen automatisch registreren én meteen publiceren op waterinfo.be.
Enkele weken geleden is, met de eerste warme dagen, een grote migratie op gang gekomen onder de waterspiegel. Miljoenen wolhandkrabben zijn in de Noordzee of de Scheldemonding uit hun eitje gekropen, en vangen nu hun tocht aan naar de beken en rivieren waar ze de volgende jaren zullen uitgroeien tot handgrote krabben. De VMM vangt deze kaalvreters bij de duizenden: in 2020 425.000 in de krabbenval van Grobbendonk.